Svet

Još jedno političko ubistvo u Ekvadoru: Treći u mesec dana

Pedro Briones iz stranke Građanska revolucija ubijen je manje od nedelju dana nakon ubistva predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija
Još jedno političko ubistvo u Ekvadoru: Treći u mesec dana© Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa, File

Još jedan politički lider ubijen je u Ekvadoru, treći u poslednjih mesec dana.

Ubistvo Pedra Brionesa, organizatora Građanske revolucije, stranke bivšeg predsednika Rafaela Koree, potvrdila je Luisa Gonzales, kandidatkinja na vanrednim predsedničkim izborima u nedelju i članica iste stranke.

"Ekvador doživljava svoju najkrvaviju eru", navela je ona na Iksu (nekadašnji Tviter).

Ubistvo Brionesa, koji je bio politički lider u ruralnom području San Mateo de Esmeraldas, dogodilo se manje od nedelju dana nakon ubistva predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija, otvorenog kritičara organizovanog kriminala i korupcije.

Agustin Intrijago, gradonačelnik Mante, trećeg po veličini grada u Ekvadoru, ubijen je 26. jula, nekoliko nedelja pošto je dobio novi mandat.

Hiljade ljudi je ubijeno u Ekvadoru tokom protekle tri godine, piše "Gardijan" i navodi da se zemlja pretvorila u glavno središte trgovine drogom.

Vlasti nisu otkrile motiv ubistva Viljavisensija. U petak je ekvadorski sudija odredio preventivni pritvor šestorici Kolumbijaca za koje su vlasti navele da su osumnjičeni za ubistvo. FBI pomaže u istrazi. Detalji ubistva Brionesa takođe nisu poznati.

Prema podacima policije, u prvih šest meseci ove godine u Ekvadoru je ubijeno 3.568 ubistava, mnogo više od 2.042 prijavljenih u istom periodu 2022. Ta godina je završena sa rekordnih 4.600 nasilnih smrti.

image