Si-EN-EN: Mask Ukrajincima isključio "Starlink"

Obistinila se strahovanja Ukrajinaca da bi njene trupe mogle da izgube pristup internet uslugama Ilona Maska

Više od 1300 satelitskih terminala "Starlinka", koje koriste ukrajinske oružane snage, su isključene, prenosi Si-En-En.

Time su se obistinila strahovanja Ukrajine da bi njene trupe mogle da izgube pristup internet uslugama Ilona Maska, produbljena još prošle nedelje nakon što je iz dva izvora potvrđena ova informacija. 

Si-En-En je u septembru izvestio da je kompanija "Spejs Iks" poslala pismo Pentagonu u kojem tvrdi da je kompanija potrošila bezmalo 100 miliona dolara na finansiranje "Starlinka" u Ukrajini i da više nije u mogućnosti to da radi, te da je tražila od Ministarstva odbrane SAD da veći deo finansiranja uzme na sebe.

Nekoliko dana nakon izveštaja Si-En-Ena, Mask je izgleda promenio kurs, tvrdeći da je "Spejs Iks" povukao zahtev. 

Pregovori između "Spejs Iks"-a i Ministarstva odbrane se nastavljaju uprkos Maskovoj tvrdnji da je povukao svoj zahtev, rekao je visoki zvaničnik odbrane.

"Pregovori su uveliko u toku. Svi u našoj zgradi znaju da ćemo im platiti", rekao je visoki zvaničnik Pentagona za Si-En-En, dodajući da je odeljenje željno da ima pismene obaveze "jer se brinemo da će se predomisliti. "

Male satelitske antene, jednostavne za upotrebu, koje je napravila Maskova privatna raketna kompanija "Spejs Iks", omogućavaju ukrajinskoj vojsci da se bori i ostane na mreži čak i kada su mobilne telefonske i internet mreže uništene. 

Prekid rada počeo je 24. oktobra, a jedna osoba upoznata sa situacijom opisala ga je kao "veliki problem" za ukrajinsku vojsku. Ova osoba je rekla da su terminali isključeni zbog nedostatka finansijskih sredstava, prenose mediji.  

 "'Spejs Iks' je ukrajinskoj vojsci naplaćivao 2.500 dolara mesečno po jedinici, da bi svaka od 1.300 jedinica bila povezana, čime je ukupni trošak do septembra dostigao skoro 20 miliona dolara, rekla je osoba obaveštena o ovom pitanju. Na kraju, više nisu mogli da plate, rekao je izvor", a preneo Si-En-En. 

Pre nego što su terminali potpuno prestali sa radom, Ministarstvo odbrane Ukrajine je početkom oktobra zatražilo od svojih britanskih kolega da podmire mesečni račun od 3,25 miliona dolara.

Britanski zvaničnik je nakon razgovora između ministarstava rekao da je "dogovoreno da postoje vojni kapaciteti višeg prioriteta".

Od početka specijalne vojne operacije, pored drugih vidova pomoći, Velika Britanija primila je hiljade ukrajinskih vojnika na obuku u svojoj vojsci, pre nego što se vrate na front.

Na drugoj strani, portparol Pentagona odbio je da komentariše potencijalne ugovore ili sporazume, ali je rekao da su razgovori u toku.

"Nastavljamo da razgovaramo o satelitskim komunikacijskim potrebama Ukrajine sa Ukrajinom i kompanijama poput 'Spejs Iks'-a i drugih", rekao je novinarima brigadni general Patrik Rajder.