Svet

Ko je sudija koji će (pre)suditi Trampu: Violončelista sa svega nekoliko meseci radnog iskustva

Nigde se ne objašnjava zašto je baš sudija-početnik odabran da (makar formalno) odlučuje o sudbini bivšeg predsednika svoje države
Ko je sudija koji će (pre)suditi Trampu: Violončelista sa svega nekoliko meseci radnog iskustvaGetty © Photo by Brandon Bell/Getty Images

Glavno lice novog pravnog problema sa kojim se suočava bivši predsednik SAD Donald Tramp, optužnicom podignutom u Džordžiji zbog pokušaja da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020. godine, biće novopečeni sudija Skot Mekafi - kome je ovaj zadatak poveren uprkos činjenici da ima svega nekoliko meseci iskustva. 

Nakon što je u ponedeljak, nakon nikada objašnjenog slučaja objavljivanja a zatim brisanja optužnice sa sajta, ona ipak i zvanično podignuta, američke medije preplavila je slika nasmejanog tridesetpetogodišnjeg sudije Mekafija, o kome se saznaje da je rodom iz Džordžije, da je po obrazovanju muzičar, da je ronilac koji volontira u lokalnom akvarijumu i voli da igra tenis. 

Na osnovnim studijama je studirao violončelo i svirao u univerzitetskom orkestru, nakon čega je završio pravo, ističe se u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Pojedini stručnjaci i mediji skrenuli su pažnju na činjenicu da se Mekafi samo 10 godina bavio advokaturom, a nigde se ne navodi zašto je baš on odabran da (makar formalno) odlučuje o sudbini bivšeg predsednika svoje države.

"Ovaj relativno novi pravnik na prvoj liniji Trampove vatre", kako piše "Forbs", većinu svoje desetogodišnje advokatske karijere proveo u javnoj službi. Pre nego što je prihvatio funkciju generalnog inspektora, osam godina je radio kao pomoćnik američkog tužioca za Severni okrug Džordžije i kao pomoćnik okružnog tužioca u okrugu Fulton.

Sudija je postao tek nedavno, u februaru, kada ga je na tu funkciju imenovao republikanac, guverner Džordžije Brajan Kemp "kako bi popunio prazno radno mesto".

Kemp se, inače, u više navrata sukobljavao sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom. Republikanski guverner iz Džordžije tvrdio je da je Trampova tvrdnja da su izbori 2020. namešteni netačna i da je izborni proces u Džordžiji bio "bezbedan, pristupačan i fer". 

Mekafiju, ipak, ne ostaje puno vremena da ovlada novim zanatom, budući da bi Tramp morao da se preda do 25. avgusta, a da se očekuje da će, kako ocenjuje "Aksios", novopečeni sudija bivšeg predsednika SAD dočekati na sudu u narednih par meseci. 

Da nije strašno, bilo bi smešno

Dok je trenutni predsednik SAD evidentno najčešće nije sasvim siguran gde se nalazi i o čemu govori, a bivši je optužen za nemarno rasipanje poverljivih dokumenata, podmićivanje porno zvezde i pokušaj nameštanja izbora, lako je smejati se situaciji i zaboraviti da je posredi nuklearna sila koja pretenduje da kroji sudbinu čitave planete. 

Podsećamo, optužnica iz Džordžije postala bi deo gomile federalnih i državnih pravnih izazova sa kojima se bori Tramp, prvi u istoriji bivši američki predsednik koji se suočava sa krivičnim optužba.

U fokusu ove istrage su navodni napori Trampa i njegovih saveznika da dobiju izbore u Džordžiji na predsedničkim izborima 2020. godine, nakon što je aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden u toj državi postigao tesnu pobedu (49.47 odsto naspram 49.24 odsto).

Tramp je optužen da je nakon prebrojavanja glasova pozvao državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera i tražio od njega da "pronađe 11.780 glasova kako bi on pobedio". Rafensperger je to odbio, a Bajden se uselio u Belu kuću.

Bivši predsednik SAD saopštio je da će objaviti izveštaj o izbornoj prevari koja se navodno dogodila u saveznoj državi Džordžiji 2020. godine.

"Veliki, složen, detaljan i neoboriv izveštaj o prevari na predsedničkim izborima koja se dogodila u Džordžiji će uskoro biti završen i ja ću ga predstaviti na velikoj konferenciji za medije u ponedeljak, u 11 časova u Bedminsteru, u Nju Džersiju", objavio je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Istina".

On dodaje da sve optužbe protiv njega i drugih treba da budu povučene.

Optužnice su podnete protiv nekadašnjeg predsednika, ali i njegovih saradnika poput bivšeg šefa kabineta predsednika Marka Midousa, kao i nekadašnjih Trampovih advokata Rudija Đulijanija, Sindi Pauel, Džene Elis, Keneta Česbroa, Džefa Klarka, Džona Ismena i drugih.

image