"Volstrit džornal": Amerika traži alterativni put za ukrajinsko žito, biće skuplji i sporiji

Sjedinjene Države nemaju resurse u Crnom moru kojima bi obezbedile izvoz žita iz Ukrajine, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing

"Volstrit džornal" je u utorak objavio da SAD pregovaraju sa Turskom, Ukrajinom i nekim drugim zemljama o stvaranju alternativnih izvoznih ruta za ukrajinsko žito. Kako navodi ovaj list, najveći deo žitarica biće poslat rekom Dunav do obližnjih luka u Rumuniji, a zatim će se žito "slati na druge destinacije", iako je ova ruta sporija i skuplja.

Istovremeno, kako primećuje "Volstrit džornal", napori da se "povećaju izvozne mogućnosti Ukrajine" preko Dunava čine se paralelno sa koracima Turske i UN da Rusiju vrate u okvire žitnog sporazuma.

Ističe se da SAD razmatraju "sve potencijalne opcije, uključujući i vojna rešenja, za zaštitu brodova koji idu za ukrajinske luke na Dunavu".

Na sastanku u rumunskom gradu Galati u petak sa liderima Ukrajine, Moldavije i Rumunije, visoki američki zvaničnici razgovarali su o alternativnim rutama za izvoz ukrajinskog žita, saopštio je Stejt department.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, kada je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN da se povlači iz sporazuma koji je garantovao bezbednost isporuka preko Crnog mora.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije istakao da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje nisu ispunile svoje obaveze prema Rusiji, predviđene tim sporazumom.

Putin je nekoliko puta rekao da su zapadne zemlje preuzele najveći deo ukrajinskog žita, a da glavni cilj izvoza - snabdevanje siromašnih zemlja, uključujući i afričke - nikada nije ostvaren.

Amerika priznala da nema resurse u Crnom moru

Sjedinjene Države nemaju resurse u Crnom moru kojima bi obezbedile izvoz žita iz Ukrajine, izjavila je u utorak zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing, prenele su "RIA Novosti".

"SAD u Crnom moru nemaju aktivnu imovinu", odgovorila je Singova na pitanje o pomoći Vašingtona Kijevu.

Singova je dodala da SAD, putem različitih kanala, pozivaju Moskvu da se vrati crnomorskoj inicijativi kako bi se izbegla glad u nekim zemljama.

Novinari su nekoliko puta postavili pitanje američkoj administraciji da li postoji mogućnost da SAD koriste ratne brodove za zaštitu izvoza žitarica preko Crnog mora, ali su vlasti SAD odgovorile da ne žele da preduzmu takve korake, kako bi "izbegle eskalaciju sukoba."