Svet

Belorusija prvi put na BRIKS-u

Beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik će na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi predstavljati zemlju
Belorusija prvi put na BRIKS-uGetty © Photo by Host Photo Agency/Ria Novosti via Getty Images

Beloruska delegacija će prvi put učestvovati u događajima na marginama samita BRIKS-a, koji će se održati sledeće nedelje u Johanesburgu, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz, prenose "RIA Novosti".

"Dobili smo poziv i naša delegacija definitivno planira da bude tamo. Glavna tema predstojećeg samita nam je bliska i razumemo je. Belorusija će prvi put učestvovati u događajima ovog samita", kazao je Glaz.

Glavna tema ovogodišnjeg samita je "BRIKS i Afrika: partnerstvo u interesu zajedničkog ubrzanog rasta, održivi razvoj i inkluzivni multilateralizam".

U ime predsednika Aleksandra Lukašenka belorusku delegaciju predvodiće ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik, koji će uzeti učešća u pojedinim diskusijama.

Samitu BRIKS-a, koji će biti održan u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta, prisustvovaće lideri Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike. Rusiju će na licu mesta predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, a na samitu će putem video konferencije učestvovati i predsednik Vladimir Putin.

Od početka Specijalne vojne operacije, oko dvadesetak zemalja pokazalo je zainteresovanost da postanu deo ovog saveza. Među zainteresovanima su i veliki energetski giganti, ali i neke manje zemlje. Sve ih objedinjuje ista želja - priključivanje jednom novom ekonomskom bloku koji će biti protivteža dosadašnjem zapadnom poretku.

image