Svet

Nije samo Rusija: AfD gradi odnose i sa Kinom, uzbuna u Nemačkoj

AfD se pozicionirala kao opozicija politici nemačke vlade koja je kritička prema Kini
Nije samo Rusija: AfD gradi odnose i sa Kinom, uzbuna u Nemačkoj© Adam Berry

Visoko rangirana tročlana delegacija Alternative za Nemačku (AfD) nedavno je putovala u Kinu na zvanični poziv. Jedna od liderki AfD-a Alis Vajdel i njene kolege iz parlamenta Petr Bistron i Peter Felser proveli su skoro čitavu nedelju u Pekingu i Šangaju krajem juna, piše "Dojče vele".

Po povratku, Felser je za nemački medij rekao da pretpostavlja da su dobri rezultati njegove stranke na domaćim anketama izazvali interesovanje Kineza.

Vajdel sa druge strane navodi da su njihovi kineski kontakti bili veoma dobro informisani o radu AfD-a.

I sama Vajdel odlično poznaje Kinu, jer je provela šest godina u toj zemlji uz stipendiju nemačke službe za akademsku razmenu. Ona je završila doktorat o kineskom penzionom sistemu, a potom je prešla da radi za "Goldman saks". I danas hvali preduzetnički duh Kineza.

Ismejala je kritiku nemačke ministarske stranih poslova Analene Berbok na račun stanja ljudskih prava u Kini.

"Bog nek nam je u pomoći: Berbokova u novoj misiji u Kini! Želi da naglasi 'zajedničku evropsku uverenost'. To već propada jer Francuska nije jedina koja ne deli ovo uverenje", napisala je Vajdel ranije.

AfD kritikuje nemačku strategiju prema Kini

AfD se pozicionirala kao opozicija politici nemačke vlade koja je kritička prema Kini.

Berlinsku kinesku strategiju, objavljenu sredinom jula, Bajstron, portparol AfD-a za spoljnu politiku, osudio je kao pokušaj da se sprovedu zelena ideologija i geopolitički interesi SAD pod maskom strategije nemačke spoljne politike.

Opis Kine u strategiji kao rivala — kao i partnera i konkurenta — za Bajstrona je bio posledica konfrontacionog kursa SAD prema Kini. "Ova konfrontacija i podela nisu u interesu Nemačke kao izvozne zemlje", rekao je on.

Politikolog Volfgang Šreder sa Univerziteta u Kaselu kaže da spoljnopolitički stavovi AfD-a pokazuju pokušaj da se izdvoji od ostalih nemačkih političkih partija.

Geopolitički, smatra Šreder, AfD vidi tradicionalne zapadne veze sa Sjedinjenim Državama, koje smatra hegemonističkim, kao da su završene.

"AfD smatra da je Vašington više deo problema nego deo rešenja za izazove sa kojima se Nemačka suočava", rekao je ovaj politikolog za za DV. "To je zato što AfD smatra SAD imperijalnim akterom čiji se interesi ne mogu pomiriti sa interesima Nemačke.

Po povratku iz Kine, šefica partije Vajdel je najavila da želi da zadrži otvorene linije komunikacije sa Pekingom. To će možda poći za rukom jer je krajem jula AfD izabrala Maksimilijana Kraha za svog glavnog kandidata za izbore za Evropski parlament 2024. godine.

Poslanik Evropskog parlamenta iz Saksonije, koji se svrstava uz desničarsku stranu svoje stranke, u prošlosti je privlačio pažnju višestrukim prokineskim izjavama. Možda je zato i Krahu drago što ga intervjuišu kineski mediji, kao što je "Global tajms" u novembru 2022.

"Antikineske snage u Nemačkoj ne predstavljaju interese Nemačke", rekao je on za ovaj sajt na engleskom jeziku. "Odvajanje od Kine bi služilo samo interesima Amerike i ozbiljno bi oštetilo našu industriju."

image