SAD šalju pomoć oko 400 miliona dolara dok EU okleva

Pomoć uoči međuizbora na kojima se očekuje pobeda republikanaca

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejk Salivan nenajavljeno je posetio Kijev u petak, prvi put od početka ruske specijalne vojne operacije.

Salivan se sasato sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i njegovim šefom kabineta Andrejem Jermakom, saopšteno je iz Salivanove kancelarije.

Salivan je ukrajinskim zvaničnicima pružio detalje o novom američkom bezbednosnom paketu koji je najavljen u petak i "potvrdio da će SAD nastaviti sa pružanjem ekonomske i humanitarne pomoći, kao i sa naporima njihovih partnera da pozovu Rusiju na odgovornost za njenu agresiju", rekla je Salivanova portparolka Ejdrijen Votson.

Paket vojne pomoći vredan 400 miliona dolara uključuje unapređene tenkove T-72 iz sovjetskog doba, protivraketne projektile "hok" kao i dronove "feniks gost" koji se koriste protiv ruskih snaga na istoku.

Sjedinjene Države su poslale i obećale pomoć u vrednosti od 18,2 milijardi dolara od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Nećemo odustati, nećemo smanjiti podršku, idemo samo napred", rekao je Salivan novinarima u Ukrajini.

Jermak je rekao da je Ukrajina u petak dobila "potvrdu bespogovorne podrške našoj pobedi. Naši prijatelji i partneri su sa nama i potpuno razumeju situaciju."

Zelenski, koji od saveznika traži dodatne sisteme za protivvazdušnu odbranu i naprednije oružje, sastao se u četvrtak sa dvojicom američkih senatora, demokratom Krisom Kunsom iz Delavera i republikancem Robom Portmanom iz Ohaja koji su obojiva članovi Komiteta za spoljne odnose.

Kako prenosi "Blumberg", pitanje umešanosti Irana u sukob u Ukrajini glavni je izvor brige za američke zvaničnike koji su pozvali Teheran da prekine sa snabdevanjem Rusije dronovima.

"Postoje jasni i javni dokazi da Iran pomaže Rusiji u ratu protiv Ukraine", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Zapad i Ukrajina optužuju Rusiju da koristi iranske dronove da gađa ključne infrastrukturne objekte u Ukrajini. Teheran i Moskva to demantuju, a iz Kremlja je poručeno da je jedino oružje koji oni koriste ono proizvedeno u Rusiji.

Najnovija tranša američke pomoći Ukrajini stiže u trenutku kada generalno opada podrška Ukrajincima u američkom Predstavničkom domu. SAD 8. novembra čekaju međuizvori na kojima će, po svoj prilici, pobediti republikanci koji su sve manje zainteresovani za Ukrajinu a sve više za rešavanje gorućih domaćih pitanja poput inflacije i rasta troškova života.

Pojedini republikanci na vodećim pozicijama su čak jasno rekli da Ukrajina više neće dobijati ni dolara pomoći od Vašingtona.

Istovremeno, Evropska unija - koja je i sama suočena sa rastućom inflacijom i energetskom krizom - razmatra odlaganje slanja 2,9 milijardi dolara vredne pomoći Ukrajini do početka sledeće godine.

Ako se to dogodi, Ukrajina će se naći u finansijskom škripcu.