Svet

Istraživanje: Većina Nemaca nema poverenja u svoju državu

Da su izazovi sa kojima se njihova zemlja suočava preveliki za sadašnje savezno rukovodstvo veruje čak 69 odsto ispitanika
Istraživanje: Većina Nemaca nema poverenja u svoju državuGetty © Andreas Rentz/Getty Images

Poverenje Nemaca u svoju državu palo na rekordno nizak nivo i većina stanovništva misli da njihovi zvaničnici jednostavno nisu sposobni da rade svoj posao, pokazuje novo istraživanje.

Da su izazovi sa kojima se država suočava preveliki za nemačko rukovodstvo sada veruje 69 odsto ljudi, pokazuje anketa Instituta Forsa za društvena istraživanja i statističku analizu.

Sa druge strane, svega 27 odsto Nemaca veruje u sposobnost državnih funkcionera, što je broj za dva odsto manji nego prethodne godine.

Poređenja radi, 2020. godine, za vreme prvog talasa pandemije, nepoverenje u sposobnost države da ispunjava svoje obaveze imalo je 40 odsto građana.

"Poverenje građana u sposobnost njihove države da deluje je palo na novi minimum. To je alarmantno", rekao je Ulrih Silberbah, predsednik Nemačkog udruženja državnih službenika (DBB), najvećeg sindikata zaposlenih u javnom sektoru u toj zemlji, koje svake godine naručuje slična istraživanja.

Silberbah je takođe ukazao na ono što je nazvao "sve većom podelom" u nemačkom društvu.

"Razdori između Istoka i Zapada, siromašnih i bogatih… postaju sve dublji i nivo društvenog stresa raste", upozorio je on.

Šef DBB-a okrivio je za ovakvu situaciju neadekvatno vođstvo kancelara Olafa Šolca.

"Ono što građani... žele prilično je jednostavno: država treba da ispuni svoje zadatke i da bude tu za njih", rekao je on i dodao da Berlin treba da prestane da "konstantno donosi nove, sve komplikovanije zakone" i umesto toga se ustremi na smanjenje birokratije i pružanje više usluga u javnom sektoru.

Druga anketa, koju je početkom avgusta naručila nemačka javna televizija ARD, pokazuje da je odobravanje rada nemačke vlade u javnosti palo na svega 21 odsto, u odnosu na 60 odsto u 2020. godini.

Istraživanje Instituta Forsa je sredinom jula pokazalo da je tada 77 odsto Nemaca bilo delimično ili potpuno nezadovoljno radom savezne vlade.

Studija je pokazala da je 52 odsto glasača SPD-a, političke partije kancelara Šolca, nezadovoljno. Među pristalicama Zelenih i Slobodne demokratske partije, koje čine ostatak vladajuće koalicije, nezadovoljno je 55 odsto, odnosno 71 odsto.

image