Svet

Nakon Moskve, Ministar odbrane Kine uz hleb i so u Minsku: Cilj intenziviranje vojnih veza

Šef kineske odbrane je u Moskvi obećao da će intenzivirati saradnju sa kolegama u Evropi, Africi i Latinskoj Americi, eksplicitno isključujući SAD
Nakon Moskve, Ministar odbrane Kine uz hleb i so u Minsku: Cilj intenziviranje vojnih veza© Фото Танјуг/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ministar odbrane Kine Li Šangfu je, nakon posete Moskvi, doputovao u trodnevnu posetu Belorusiji. Kako piše "Blumberg", cilj njegove posete je ojačavanje veza sa nepokolebljivim ruskim savetnikom u trenutku u kom zemlje članice NATO-a zahtevaju pojačanu zaštitu granica sa Belorusijom. 

Ministra Lija Šangfua, koji nastoji da intenzivira vojne veze sa državama širom sveta, u Minsku je dočekao njegov kolega Viktor Krenjin, prenela je beloruska agencija Belta.

Šef kineske odbrane je u Moskvi obećao da će intenzivirati saradnju sa kolegama u Evropi, Africi i Latinskoj Americi, eksplicitno isključujući SAD, sa kojima je Kina obustavila vojni dijalog na visokom nivou. 

U Minsku je ministar odbrane Kine tradicionalno dočekan uz hleb i so, a planirani su sastanci sa najvišim vojnim zvaničnicima i obilasci vojnih objekata. U pitanju je prva poseta kineskog ministra odbrane Belorusiji od 2018. godine. 

Istovremeno, piše "Blumberg", Poljska i baltički region sve glasnije pozivaju da se pooštri bezbednost njihovih granica.

Predsednik Poljske Andžej Duda poručio je svom letonskom kolegi Edgarsu Rinkevičsu da je Varšava spremna da pošalje vojnu pomoć kako bi ojačala granicu sa Belorusijom i optužio Rusiju da "podstiče haos", piše "Blumberg". Litvanija je u međuvremenu saopštila da će od petka privremeno zatvoriti dva granična prelaza na granici sa Belorusijom, preusmeravajući saobraćaj na četiri druga prelaza.

"Poljska i Letonija imaju isti problem — granicu na hibridan način napada Belorusija. Ne sumnjamo da je to u saradnji sa Rusijom", rekao je Duda novinarima u Varšavi na zajedničkom obraćanju sa Rinkevičsom. 

Li Šangfu je prethodno u Moskvi odnose Kine sa Rusijom nazvao "primerom dobre saradnje".

Rusija i Kina su strateški partneri, dobre komšije i verni prijatelji, održavaju kontakte o vojnim pitanjima na visokom nivou, sprovode zajedničke vežbe na kopnu, moru i u vazduhu, istakao je on na marginama 11. Moskovske međunarodne konferencije o bezbednosti.

image