Ruski agenti su svuda: Bugari u Britaniji osumnjičeni za špijunažu u korist Rusije

Troje bugarskih državljana oko deset godina bili su povezani sa stanom u zapadnom Londonu, koji se nalazi na oko 1.500 metara od baze RAF-a, piše "Telegraf"

Troje osumnjičenih da su špijunirali u korist Rusije i koje je uhapsila protiv-teroristička policija, živeli su u stanu u neposrednoj blizini baze Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) Velike Britanije koju koriste ministri i članovi kraljevske porodice, objavio je "Telegraf".

Bugarski državljani Orlin Rusev, Bizer Džambazov i Katrin Ivanova privedeni su tokom racija koje je britanska obaveštajna zajednica sprovela u Londonu i Norfolku. Oko deset godina, sve troje su bili povezani sa stanom u zapadnom Londonu, koji se nalazi na oko 1.500 metara od baze RAF-a, piše britanski list.

Članovi britanske kraljevske porodice ovu bazu redovno koriste kada lete u inostranstvo, a često je koriste i ministri i strani predsednici. 

Troje bugarskih državljana isprva je uhapšeno pod sumnjom da su počinili krivična dela i prekršili Zakon o službenim tajnama, ali su kasnije optuženi i za posedovanje lažnih isprava budući da je kod njih navodno nađeno više falsifikovanih pasoša.

Jedan od komšija uhapšenih, opisao je da je Džambazov rekao da radi za Interpol i da je pokušao da postavi veliku satelitsku antenu na imanju. On je ispričao i da je jedino satelitska antena na imanju Džambazova bila okrenuta u drugu stranu u odnosu na ostale u komšiluku.

"Sećam se da mi je jednom kada smo se sreli pričao da radi za Interpol, izgledalo je da iskreno govori i nisam imao razloga da sumnjam u njega", rekao je komšija za "Telegraf". 

Za Ruseva se u tekstu britanskog medija navodi da se bavi presretanjem komunikacija i elektronskih signala, da je radio kao savetnik za bugarsko Ministarstvo energetike i da ima poslovne veze s Rusijom. 

On je uhapšen u Norfolku, dok su Džambazov i Ivanova uhapšeni u njihovom stanu u Herou, gde su ih komšije opisale kao tihe i povučene. Za njega se smatra da je radio kao bolnički vozač, a za nju da je bila asistent u laboratoriji u centralnom Londonu. 

Komšije su izjavile da je par imao puno posetilaca i da su mislili da iznajmljuju svoj stan preko "Erbienbija".

Podseća se i na pisanje "Tajmsa" da su istražitelji Skotland jarda naveli da su kod njih nađene lažne novinarske legitimacije i odeća kakvu koriste u "Nešenel džiografiku" i "Diskaveriju", pa da se pretpostavlja da su pod lažnim identitetom novinara sprovodili operacije nadziranja.

Bugarski ambasador u Velikoj Britaniji Marin Rajkov rekao je da nije znao za hapšenja i potvrdio da imaju izveštaje da je Ivanova svojevremeno bila član izborne komisije 2021. godine.