Svet

Socijaldemokrate Švajcarske u predizbornoj kampanji dobijaju pomoć Kurtija

Krajem septembra Kurti bi trebalo da govori na skupu u organizaciji SP u Cirihu, a švajcarske socijaldemokrate preko njega žele da pridobiju glasače "kosovske" dijaspore
Socijaldemokrate Švajcarske u predizbornoj kampanji dobijaju pomoć KurtijaGetty © Joern Pollex / Stringer

Socijaldemokratska partija (SP) u Švajcarskoj dobiće tokom predizborne kampanje za predstojeće parlamentarne izbore pomoć premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u osvajanju glasova kosovske dijaspore.

Kurti će, kako najavljuje švajcarski dnevnik "Blik", učestvovati u predizbornoj kampanji SP, sa kojom Pokret Samoopredeljenje ima sporazum o saradnji.

Krajem septembra Kurti bi trebalo da govori na skupu u organizaciji SP u Cirihu, najavljuje "Blik". Socijaldemokrate, preko Kurtija, žele da pridobiju glasače kosovske dijaspore sa švajcarskim pasošem.

Inače, Kurti je početkom godine, na marginama Svetskog ekonomskog foruma, najavio da želi da podrži SP na izborima, prenosi "Kosovo onlajn".

Ta stranka se nada da će na izborima na jesen uspeti da mobiliše što više Švajcaraca stranog porekla, kako bi izašli na birališta i dali glas toj partiji.

Osim Kurtija, u kampanji SP učestvovaće i predstavnici kurdske levičarske stranke HDP, italijanske Demokratske partije, ali i austrijske Socijaldemokratske partije (SPO).

Međutim, nije samo SP otkrila potencijal glasačkog tela stranog porekla, pa je tako Zeleno liberalna stranka (GLP) na aerodromu u Prištini postavila predizborni plakat odbornice iz Ciriha i kandidatkinje za poslanicu Sanije Ameti.

Narodna partija Švajcarske (SVP) kritikuje najavu socijaldemokrata da će u predizbornoj kampanji imati "pomagače" iz inostranstva.

Generalni sekretar SVP Peter Keler poručio je da se Švajcarska nije mešala u predizborne kampanje drugih zemalja, te da druge zemlje ne treba da se mešaju u kampanje u Švajcarskoj.

I kandidat albanskog porekla liberalne Slobodarske partije Perparim Avdilji pozvao je Kurtija da se ne meša u švajcarske izbore.

On je za "Kljan Kosova" rekao da je pogrešno ako bi Kurti učestvovao u predizbornoj kampanji.

"Iako je Kurti pozvan kao lider stranke on ne može da to odvoji od funkcije premijera", rekao je Avdilji.

image