Ukrajina razočarana: Ništa od F-16 do sledeće godine

Kijev se nadao da će ovim letelicama ojačati protivvazdušnu odbranu, ali je malo verovatno da će ta želja biti ispunjena u skorije vreme

Kijev ne bi trebalo da očekuje američke borbene avione F-16 sve do 2024. godine, izjavio je savetnik komande vazduhoplovstva Ukrajine Jurij Ignat.

Prema njegovim rečima, Kijev se nadao da će ovim letelicama ojačati protivvazdušnu odbranu, ali je malo verovatno da će ta želja biti ispunjena u skorije vreme.

On navodi da još uvek nije poznato kada će Ukrajina dobiti avione, pa da će zato do kraja godine morati da "se snalazi".

"Nažalost, jasno je da nećemo dobiti F-16 tokom jeseni i zime. Nadali smo se da bi ti avioni zaista mogli da postanu deo naše protivvazdušne odbrane", ističe Ignat.

"Politiko" je nedavno izvestio da se Sjedinjene Američke Države i saveznici još nisu dogovorili ko će obučavati ukrajinske pilote da upravljaju borbenim avionima F-16, kao ni gde će obuka biti organizovana.

Danska i Holandija pre dva meseca su najavile da će predvoditi međunarodnu koaliciju za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima američke proizvodnje, a koalicija je od tada narasla na 11 članica, među kojima su Kanada, Poljska i Velika Britanija.

Međutim, nijedan pilot do danas nije započeo obuku, a američki zvaničnici još ne znaju ni u kojoj državi će obučavati Ukrajince.

Načelnik američkog generalštaba Mark Mili nedavno je izjavio da SAD ne mogu da isporuče dovoljno aviona da tok sukoba preokrenu u korist Kijeva.

Prema nedavnom izveštaju "Vašington posta", prva grupa ukrajinskih pilota koja će proći obuku za upravljanje avionima F-16 neće biti spremna do leta 2024. Zvaničnici kažu da će piloti morati da završe četvoromesečni kurs engleskog jezika, pre nego što uopšte budu mogli da počnu letačku obuku.