Katalonski separatisti daju socijalistima kontrolu nad španskim parlamentom?

U Španiji je u poslednji čas postignut dogovor u parlamentu

Ponavljanje izbora u Španiji postalo je manje izgledno nakon što je u poslednji čas postignut dogovor o kontroli glavnog administrativnog tela španskog parlamenta. Podrška je pružena dosadašnjem premijeru Pedru Sančezu koji dolazi iz Socijalističke partije.

Španski mediji izveštavaju da je katalonska desničarska partija Junts pristala da podrži Fransinu Armengol, kandidata socijalista za predsednicu moćnog skupštinskog tela koje odobrava formiranje poslaničkih grupa, daje ovlašćenja istražnim komisijama i na kraju određuje koji će se nacrti zakona naći pred poslanicima.

Sporazum, koji je objavljen nekoliko minuta pre nego što je parlament započeo novu sednicu, predstavlja olakšanje za Sančeza, koji se nada da će ostati na vlasti nakon prošlomesečnih izbora koji su završeni bez jasnog pobednika. Sančez je prošlu nedelju proveo pokušavajući da sakupi dovoljnu podršku za formiranje manjinske koalicione vlade.

Nakon 23. jula španski levičari i desni politički blok kontrolišu po 171 mesto u skupštini od 350 mesta. Podrška poslanika Juntsa je ključna za izbor rukovodstva parlamenta i na kraju će biti potrebna kada Sančez bude predložio svoju ponudu za formiranje vlade sledećeg meseca.

Partija Junts, koju kontroliše Karles Puđdemon, prvobitno je uslovila bilo kakvu podršku Sančezu i njegovoj Socijalističkoj partiji davanjem opšte amnestije za sve koji su umešani u neuspeli referendum o nezavisnosti Katalonije 2017, kao i pristankom Madrida da se održi novo glasanje.

Međutim, Sančezovi partijski funkcioneri su uvek govorili da amnestija Puđdemona i zahtevi za referendum ne dolaze u obzir jer su u suprotnosti sa Ustavom Španije. Dogovor u poslednjem trenutku, koji je obezbeđen uz podršku separatista, navodno ne uključuje mere koje se tiču bilo kojeg od ova dva uslova.

Španski mediji navode da je podrška Juntsa očigledno postignuta u zamenu za nove mere koje promovišu upotrebu katalonskog jezika u španskom parlamentu i stvaranje specijalnog komiteta zaduženog za istragu praćenja katalonskih separatista.

Iako su socijalisti uspeli da pridobiju podršku velikog broja levičarskih i separatističkih partija, Sančez još nema dovoljan broj za formiranje vlade. On zahteva da najmanje nekoliko poslanik Juntsa podrži njegovu kandidaturu u parlamentu, ako želi da ostane na funkciji.

Da je Junts odbio da podrži socijaliste i umesto toga dozvolio kandidaturu desnice za predsedavanje parlamentom, to bi verovatno ubilo Sančezove nade i osudilo Španiju na nove izbore, piše "Politiko".

Dogovor zato oživljava nade da se izborni zaokret može izbeći, ali teškoće u sklapanju sporazuma naglašavaju koliko je ova zakonodavna institucija nestabilna. Čak i ako Sančez pridobije Puđdemonovu podršku, pitanje je kako će moći da vlada.

Sporazum pak gura konzervativnog lidera Alberta Nunjeza Fejoa na led. Njegova Partija desnog centra je osvojila najviše glasova na izborima, ali nedovoljno da formira vladu.