Svet

Stoltenberg: Još bez odluke o isporuci F-16 Kijevu

Obuka ukrajinskih pilota za ovaj tipa aviona je tek počela, pa se postavlja pitanje ko će leteti na njima ako budu uskoro isporučeni
Stoltenberg: Još bez odluke o isporuci F-16 Kijevuwww.globallookpress.com © Presidential Office of Ukraine/ThePresidentialOfficeUkraine

Konačna odluka o isporuci borbenih aviona F-16 Kijevu još nije doneta, ali takva mogućnost postoji, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na televiziji "Dagbladet" prenose "RIA Novosti".

"To je sasvim moguće", rekao je generalni sekretar Alijanse i dodao da još nema konačne odluke o ovom pitanju.

Vladimir Zelenski je 2. avgusta najavio da će obuka ukrajinskih pilota početi ovog meseca. Prema ukrajinskom ministarstvu odbrane, program obuke će trajati najmanje šest meseci i može se održati u Danskoj ili Holandiji. Očekuje se da će do proleća 2024. piloti moći da lete avionima F-16.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primetio je da SAD i njeni NATO sateliti stvaraju rizik od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom, što je bremenito katastrofalnim posledicama. Prema njegovim rečima, to što Kijev ima borbene avione F-16 sposobne da nose nuklearno oružje Rusija će smatrati pretnjom sa Zapada u nuklearnoj sferi.

image