Do sada bez uspeha: Rusija i dalje traži objašnjenje od SAD o biološkim vojnim aktivnostima

U američkim izveštajima iz marta 2023. godine nedostajale su "detaljne informacije o programima i projektima Vašingtona van nacionalne teritorije"

Moskva će nastaviti da zahteva od Vašingtona da pruži sveobuhvatne informacije o svojim biološkim vojnim aktivnostima širom sveta, uključujući i one u blizini ruskih granica, rekao je ruski zvaničnik.

Zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Voroncov naveo je da je Rusija dugo vremena izražavala zabrinutost "zbog vojno-bioloških aktivnosti koje se sprovode uz najdirektnije učešće američkog Ministarstva odbrane u laboratorijama van teritorije SAD, daleko od severnoameričkog kontinenta širom sveta, uključujući oblasti nadomak ruske granice", preneo je TASS.

On predvodi rusku delegaciju na sednici Radne grupe za jačanje Konvencije o biološkom i toksičnom oružju, koja se održava u Ženevi od 7. do 18. avgusta.

"Naši ponovljeni pozivi američkoj strani da pruži iscrpna objašnjenja takvih aktivnosti do danas su ostali bez odgovarajućeg suštinskog odgovora", rekao je Voroncov.

Kako se navodi, u američkim izveštajima koji se dostavljaju Konvenciji svake godine, kao deo mera za izgradnju poverenja, poslednji put kada je to urađeno u martu 2023, nedostajale su "detaljne informacije o programima i projektima Vašingtona van nacionalne teritorije".

"Takva tajnovitost samo potvrđuje da su pitanja Sjedinjenim Američkim Državama osnovana", naglasio je Voroncov.