Svet

Skot Riter: Protivotrov za rusofobiju je informacija, ukidanje mog kanala je uvreda za Zapadnjake

Platforma je dala sebi slobodu da određuje čiji glasovi mogu da se čuju
Skot Riter: Protivotrov za rusofobiju je informacija, ukidanje mog kanala je uvreda za ZapadnjakeGetty © David McNew / Staff

Američki obaveštajac i nekadašnji UN inspektor za oružje Skot Riter poručio je, posle odluke Jutjuba da mu ukine kanal, da su informacije protivotrov rusofobiji i da Rusija i Rusi imaju sva prava da ih čuju na Zapadu.

U autorskom tekstu za "RT internešenel", Riter je objasnio da je ideja njegovog kanala bila da intervjuiše ruske akademike, vojne i obaveštajne zvaničnike, političare i novinare i te intervjue objavljuje na Jutjubu kako bi bili dostupni američkoj i zapadnoj publici koja, mahom zbog rusofobne kulture poništavanja na Zapadu, nisu u prilici da ih čuju.

Za gledaoce koji nisu Rusi, emisija je bila način da uvedu ruske glasove u svoje živote. Za Ruse, moja emisija je bila dokaz da njihovi glasovi nešto znače. A onda je Jutjub ukinuo kanal bez upozorenja, bez ikakve naznake da sam ja ili neko od mojih gostiju prekršili neko pravilo.

Jedino što su naveli je da je kanal prekršio pravila koja se tiču "govora mržnje" bez ikakvog objašnjenja kako su do tog zaključka došli.

U okviru Jutjuba postoji odeljenje poznato kao "Poverenje i bezbednost", koje je odgovorno za određivanje sadržaja koji je dozvoljen na Jutjubu. Ne treba da čudi što su mnogi od osoblja ove divizije bivši radnici Centralne obaveštajne agencije (CIA).

CIA se specijalizovala za ono što je poznato kao "informacione operacije", umetnost manipulacije podacima radi postizanja željenog rezultata. CIA ima bliske i kontinuirane odnose sa ukrajinskom obaveštajnom službom, SBU, koja je odgovorna za suzbijanje onoga što naziva "dezinformacijama" u stranim medijima. SBU je u prošlosti tražila od FBI-a da interveniše kako bi blokirala Tviter naloge novinara i osoba za koje se smatra da su angažovane u širenju narativa koji su u suprotnosti sa zvaničnom linijom koja dolazi iz Kijeva. Može se pretpostaviti da slična povezanost postoji u vezi sa SBU, CIA-om i Jutjubom, piše Riter.

Otkazivanjem mog kanala, Jutjub je pokazao da je popustio pod politizovanim pritiskom ideološki motivisanih izvora da eliminiše i/ili suzbije mogućnost zapadne publike da pristupi kritičnim ruskim glasovima o pitanjima od značaja.

Znanje je moć, a partnerstvo Jutjub/CIA, kako bi bolje kontrolisalo stanovništvo kolektivnog Zapada, odlučno je da spreči nagomilavanje takve moći kontrolisanjem sadržaja informacija na način koji održava neznanje zasnovano na strahu koje zapadne vlade zatim eksploatišu za postizanje ciljeva svoje politike. "Šou Skota Ritera" je svoju publiku osnažio informacijama koje nisu bile dostupne nigde drugde, i kao takve predstavljale su pretnju onima koji su koristili neznanje kao oružje.

Ali partnerstvo Jutjub/CIA je mnogo više od održavanja ispolitizovanog neznanja. To je otelotvorenje organizacionog omogućavanja "govora mržnje", pozornica za rusofobiju i mržnjom motivisano potiskivanje svega ruskog. Gašenjem mog kanala, Jutjub je postao savremena manifestacija nacista iz sovjetskog antiratnog filma "Dođi i vidi" Elema Klimova koji puni mržnje govore partizanima da nemaju prava da budu ovde, proglašavajući svetu da Rusija i Rusi nemaju pravo da budu ovde.

Kao Amerikanac, imam problem sa očiglednim kršenjem mog prava na slobodu govora zagarantovanog Prvim amandmanom. Za sve one koji izučavaju Ustav i tvrde da je Jutjub privatna kompanija i da kao takva nije obavezna da se pridržava Prvog amandmana, shvatite ovo – ako je Jutjub na bilo koji način omogućio vladi SAD, direktno ili indirektno, da utiče na to koji sadržaj je dozvoljen, onda je to kršenje Prvog amandmana.

Odluka Jutjuba utiče na mnoge koje nisu državljani SAD, uključujući Ruse. Partnerstvo Jutjub/CIA preduzelo je mere osmišljene da izbriše Ruse i rusko razmišljanje iz umova Amerikanaca. Ne samo da ove akcije "zaglupljuju" američku i zapadnu publiku, već omalovažavaju i dehumanizuju ruski narod efektivno govoreći "nemate pravo da budete ovde".

Protivotrov za rusofobiju je informacija, posebno ona koja daje glas ruskoj perspektivi. Rusija ima pravo da bude ovde i da bude saslušana, kao što ja imam pravo da govorim slobodno na način koji donosi ruski glas američkoj i zapadnoj publici.

Ruski glasovi se moraju čuti, posebno danas. Amerikancima se mora dati prilika da čuju i razumeju, i da vide i shvate, zaključio je Riter.

image