Severna Koreja ponovo ispalila rakete: Američki bombarderi u vazduhu

SAD i Južna Koreja produžile vojne vežbe, Pjongjang smatra da je to "priprema za invaziju"

Severna Koreja ispalila je četiri balističke rakete kratkog dometa u Žuto more, saopštila je južnokorejska vojska. Rakete su preletele oko 130 kilometara sa najvišom visinom leta od 20 kilometara, objavila je južnokorejska agencija Jonhap, a lansirane su između 11:31 i 11:59 časova po lokalnom vremenu iz okruga Tongrim, severno od Pjongjanga.

Novo lansiranje balističkih raketa dolazi u trenutku kada SAD i Južna Koreja završavaju šestodnevnu zajedničku vojnu vazduhoplovnu vežbu "Vidžilant storm" koja je počela 31. oktobra.

U okviru vežbi Vazduhoplovne snage SAD rasporedile su dva strateška bombardera B-1B, koji lete sa pratnjom četiri korejska borbena aviona F-35A, pošto je Severna Koreja poslednjih dana izvela niz probnih lansiranja raketa u znak protesta protiv zajedničkih manevara Vašingtona i Seula, prenosi Jonhap. To je prvo raspoređivanje strateškog bombardera B-1B u američko-južnokorejskim vežbama od 2017. godine.

Pjongjang smatra da su ove vežbe priprema za invaziju na Severnu Koreju i vojna provokacija. Sa druge strane, SAD i Južna Koreja produžile su za jedan dan vazduhoplovnu vežbu, koja je trebalo da traje pet dana, zbog "kontinuiranih provokacija Pjongjanga".

Seul je zatražio od SAD da pojačaju raspoređivanje "strateških sredstava", koja uključuju nosače aviona, nuklearne podmornice i teške bombardere s velikim dometom poput B-1B, prenosi Rojters, a južnokorejska novinska agencija podseća da SAD od oktobra drže četiri takva bombardera na ostrvu Guam, američkoj teritoriji u Pacifiku.

Tenzije na Korejskom poluostrvu porasle su tokom zajedničkih američko-južnokorejskih vežbi. Pjongjang je u znak protesta izveo lansiranje više balističkih raketa, među kojima je i najmanje jedna interkontinentalna, a ispalio je i na desetine artiljerijskih granata u more. U više navrata sa obe strane podizana je i borbena avijacija, pa je tako samo u jednom danu na nebu bilo 180 severnokorejskih letelica i 80 južnokorejskih, koje su patrolirale u blizini zone razdvajanja.