Svet

Zelenski posetio ozloglašenog neonacistu i osnivača "Azova" (VIDEO)

Andrej Bilecki nestao je iz javnosti 2019. godine, a pre početka SVO su o njegovim otvoreno rasističkim i nacističkim stavovima pisali i zapadni mediji
Zelenski posetio ozloglašenog neonacistu i osnivača "Azova" (VIDEO)Getty © Jeff J Mitchell

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obišao je nekoliko vojnih jedinica koje su navodno postavljene na Donjeckom frontu, uključujući zloglasne grupe "Ajdar" i "Azov", a tom prilikom se susreo i sa osnivačem potonjeg zloglasnog bataljona, Andrejem Bileckim.

Na snimku objavljenom na njegovim društvenim mrežama, Zelenski se može videti kako se sastaje sa osnivačem "Azova" i neonacistom Andrejem Biletskim u prostorijama koje izgledaju kao unutrašnjost bunkera.

U zvaničnom saopštenju njegovog kabineta se navodi da je Zelenski posetio brojne jedinice, uključujući petu i treću odvojenu jurišnu brigadu, u okviru radne posete "sektoru Soledara".

Sam grad Soledar nalazi se pod ruskom kontrolom od januara, a obližnji Artjomovsk (tj. Bahmut) od maja.

Treća odvojena jurišna brigada osnovana je u septembru 2022. od ostataka bataljona "Azov", koji je uništen u borbama za Marijupolj ranije te godine.

Bilecki, koji je nestao iz očiju javnosti krajem 2019, postao je komandant "Taktičke grupe Azov". Na video snimku, Bilecki se može videti kako podnosi izveštaj Zelenskom i nekolicini drugih oficira.

Andrej Bilecki naširoko je bio identifikovan kao rasista i neonacista pre nego što su zapadni mediji potpuno preokrenuli narativ o "Azovu" nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine.

Primera radi, "Tajm" je njegovu organizaciju "Patriota Ukrajine" opisao kao "neonacističku terorističku grupu" čiji "manifest izgleda kao da je izvučen direktno iz nacističke ideologije."

Ta grupa se pretvorila u "dobrovoljački bataljon 'Azov'" kada je Kijev krenuo sa nasilnim suzbijanjem nezadovoljstva u Donbasu nakon državnog udara koji se 2014. godine odigrao pod pokroviteljstvom SAD.

"Gardijan" je 2018. godine opisao Bileckog kao "ultranacionalističkog poslanika" koji je 2010. izjavio da je misija Ukrajinaca da "predvode bele rase sveta u poslednjem krstaškom ratu... protiv niže rase predvođene Semitima."

Na pola snimka se vidi bradati major sa kapom koja nosi emblem američke zastave. Kako navodi RT internešenel, izgleda da je u pitanju Svjatoslav 'Kalina' Palamar, koji se predao u Azovstalju u maju prošle godine i poslat u Tursku u okviru razmene zarobljenika u septembru.

Turska je prošle godine pustila četvoricu komandanata "Azova", među kojima izgleda i Palamara, koji je trebalo da ostanu u Turskoj do kraja konflikta. Moskva je ovaj potez nazvala kršenjem sporazuma o zarobljenicima.

Ranije tog dana, Zelenski je posetio petu odvojenu jurišnu brigadu, osnovanu u februaru i koja uključuje "24. jurišni bataljon Ajdar".

Dobrovoljačka jedinica tog imena borila se i u Donbasu 2014. godine i optužena je za ratne zločine, kako je tada pisao "Amnesti internešenel". Zvanično je raspuštena 2015. godine i ponovo konstituisana kao 24. jurišna brigada, prvobitno dodeljena 10. brdsko-jurišnoj brigadi "Edelvajs".

image