Poliglotsko obećanje Pedra Sančeza: Na pomolu promene u Briselu?

Neočekivana želja španskog premijera, da baskijski, katalonski i galicijski budu priznati u Briselu, povezana je sa njegovim pokušajima da primiri katalonske separatiste

U pokušaju da pridobije separatiste, španski premijer Pedro Sančez napravio je neočekivan potez, zahtevajući da se baskijski, katalonski i galicijski priznaju kao zvanični jezici u EU, piše "Politiko".

Predlog, koji je iznet u pismu koje je španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albarez uputio Terez Blanše, predsedavajućoj Saveta Evropske unije i generalnom sekretaru tela, tvrdi da su to "španski jezici, koji uživaju zvanični status u Španiji" i da ih treba dodati među 24 službena jezika EU.

Ova neočekivana želja da baskijski, katalonski i galicijski budu priznati u Briselu, povezana je sa Sančezovim pokušajima da primiri katalonske separatiste, čija mu je podrška potrebna kako bi opstao na funkciji.

Pridobijanje sedam poslanika, koji propadaju katalonskoj separatističkoj stranci Junts (Zajedno za Kataloniju), postalo je prioritet za Sančeza.

U zamenu za podršku socijalističkoj kandidatkinji za predsednicu španskog parlamenta Fransini Armengol, Sančez je odlučio da da zeleno svetlo za upotrebu ovih jezika u Madridu i da se založi za njihovo priznavanje kao službenih jezika EU.

Ali, to je lakše reći nego učiniti. Davanje nivoa zvaničnih jezika EU zahteva da Savet Evrope jednoglasno pristane da izmeni svoje propise. Nejasno je da li će sve zemlje članice EU podržati ovaj potez, koji bi mogao podstaći i druge nacionalne manjine da zahtevaju isto.  

Takođe, druge članice EU mogu biti uplašene cenom ove promene: popunjavanje osoblja baskijskim, katalonskim i galicijskim prevodiocima u institucijama EU koštalo bi milione evra.

Bivši katalonski predsednik Karles Puđdemon izjavio je da očekuje da će Španija iskoristiti svoje predsedavanje Savetom Evropske unije kako bi ostvarila ovaj predlog, dodajući da će to, uoči daljih pregovora, pružiti Sančezu "veličanstvenu priliku" da održi reč.