Svet

London šalje nove dronove Kijevu

Bespilotne letelice će biti dizajnirane za obavljanje različitih zadataka, uključujući hvatanje ciljeva, elektronsko ratovanje, artiljerijsko navođenje i noćne operacije, navodi se na sajtu britanske vlade
London šalje nove dronove Kijevuwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

London je počeo da isporučuje Kijevu novu seriju izviđačkih dronova u okviru Međunarodnog fonda za Ukrajinu, objavljeno je u saopštenju na sajtu britanske vlade, prenose "RIA Novosti".

"Počela je isporuka Ukrajini novog paketa bespilotnih letelica koje finansira Međunarodni fond za Ukrajinu kojim upravlja Velika Britanija", navodi se u saopštenju.

Napominje se da su ukrajinske snage već počele obuku na njima, a da će ukupno biti preko 100 dronova.

"Nabavka bespilotnih letelica uključuje nekoliko tipova dronova dizajniranih za obavljanje različitih zadataka, uključujući hvatanje ciljeva, elektronsko ratovanje, artiljerijsko navođenje i noćne operacije", dodaje se.

Rusija je ranije poslala protesnu notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Lavrov je naveo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, "uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja".

image