Svet

Može li Tramp da pomiluje samog sebe ukoliko bude ponovo izabran za predsednika?

Na saveznom nivou, ova mogućnost je veoma diskutabilna, smatraju pravni stručnjaci, ali u Džordžiji je potpuno isključena
Može li Tramp da pomiluje samog sebe ukoliko bude ponovo izabran za predsednika?www.globallookpress.com © Kyle Mazza

Ukoliko bude ponovo izabran za predsednika SAD, Tramp neće moći da obustavi slučaj koji je protiv njega pokrenut u Džordžiji, piše "Politiko".

U ovoj državi za pomilovanja je ovlašćen Državni odbor za pomilovanje i uslovni otpust. Ovlašćenja ovog odbora garantuje Ustav države.

Federalni tužioci znaju da Tramp može, ukoliko pobedi na izborima 2024, da obustavi ove krivične postupke, ili tako što će narediti Ministarstvu pravde da odbaci optužbe, ili putem institucije pomilovanja. Međutim, u Džordžiji, gde se Tramp suočava sa optužbama za reketiranje, predsednik SAD nema ovlašćenje da obustavi slučaj.

Predsednici mogu da izdaju pomilovanja samo za savezne zločine, a optužnica u Džordžiji je državni zločin. Tramp ne bi mogao ni da zatraži pomoć od guvernera države, jer u Džordžiji, za razliku od mnogih drugih država, on ne može da nekog pomiluje.

Ako Tramp bude osuđen u Džordžiji po svima ili po većini od 13 tačaka optužnice, verovatno će se suočiti sa zatvorskom kaznom. Osim toga, odbor od podnosilaca molbi za pomilovanje traži da preuzmu odgovornost za svoje postupke i pokažu da se kaju.

Pored slučaja u državi Džordžija i druga dva savezna slučaja, Tramp se suočava i sa optužbama države Njujork zbog pokušaja da ućutka porno zvezdu, koja ga je tužila zbog navode afere koju je imala sa njim. U Njujorku, guverner može da nekog pomiluje, ali ova država još od 2006. godine nije imala guvernera iz redova Republikanske stranke.

Njujorške optužbe - 34 krivična dela zbog falsifikovanja poslovnih dokumenata - manje su ozbiljne od optužbi u Džordžiji i nose manji rizik od zatvorske kazne.

Rezervne opcije za Trampa

Čak i na saveznom nivou, mogućnost da Tramp samog sebe pomiluje je diskutabilna. Ako Tramp sledeće godine pobedi u trci za predsednika, u jednom ili oba savezna slučaja on bi mogao da pomiluje samog sebe. Tramp je već izjavio da smatra da predsednik ima "apsolutno pravo" na to. Međutim, nijedan predsednik SAD do sada nije koristio ovo ovlašćenje.

Pravnici se uglavnom slažu da bi takav čin bio neustavan. Kancelarija pravnog savetnika bivšeg predsednika Ričarda Niksona smatra da predsednik ne može da pomiluje samog sebe zbog osnovnog pravila da niko ne može biti sudija u sopstvenom slučaju.

Na saveznom nivou za Trampa postoji još jedna opcija: da mu neki drugi predsednik iz Republikanske stranke pruži pomilovanje. Neki od njegovih rivala iz Republikanske stranke saopštili su da bi razmotrili pomilovanje ukoliko preuzmu dužnost. Međutim, pomilovanje Niksona od strane bivšeg predsednika Džeralda Forda 1974. godine smatra se jednim od važnih razloga za njegovu političku propast na izborima 1976.

Tramp nije krio da bi, ako ponovo uđe u Belu kuću, koristio pomilovanje na način koji smatra politički korisnim. On je izneo ideju o pomilovanju optuženih koji su 6. januara upali u Kapitol.

Međutim, Tramp nije hteo da iskoristi ovo ovlašćenje dok je bio na funkciji, uprkos tome što su mnogi od njega tražili i očekivali pomilovanje.

"Odlučio sam da se nađem na listi za pomilovanje", napisao je Džon Istman u mejlu Rudiju Đulijaniju u danima posle napada od 6. januara. Ali Trampovo pomilovanje nikada nije stiglo.

Tramp je, međutim, pomilovao Stiva Benona i Rodžera Stouna, koji su pravosnažno osuđeni tokom njegovog mandata.

image