Bela kuća potvrdila: Odobravamo slanje aviona F-16 u Ukrajinu

Nakon što piloti budu završili sa obukom, SAD će biti spremna da, u konsultacijama sa Kongresom, odobre prenos aviona F-16 iz trećih zemalja Ukrajini, kaže Džejk Salivan

Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti avione američke proizvodnje F-16 iz trećih zemalja Ukrajini, nakon što piloti iz te zemlje prođu obuku.

"Nakon što piloti budu završili sa obukom, SAD će biti spremna da, u konsultacijama sa Kongresom, odobre prenos aviona F-16 iz trećih zemalja Ukrajini", rekao je američki savetnik sa nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Namera je "formalizovana" u pismu koje je državni sekretar Entoni Blinken ranije poslao evropskim saveznicima, rekao je on.

Zapadni mediji su ranije preneli da su Danska i Holandija zainteresovane da isporuče svoje avione F-16 Ukrajini, a Salivan je rekao da su i SAD "potpuno integrisane" u taj proces, uključujući i obuku ukrajinskih pilota.

Slanje američkih lovaca F-16 Ukrajini neće uticati na tok Specijalne vojne operacije (SVO), rekao je ranije danas član Državne dume sa Krima Mihail Šeremet za "RIA Novosti".

"Ovo ni na koji način neće uticati na tok SVO. Možda može da oduži borbu, ali nikako neće da zaustavi našu odlučnost da ono što smo započeli dovedemo do logičnog kraja. Neprijatelj mora da bude poražen, druge opcije neće biti. Ne planiramo da pregovaramo sa teroristima i agresorima", rekao je Šeremet agenciji.