Svet

"Bild": Ukrajina je poslala svoju najbolju brigadu u bitku

Plan za vanredne situacije kijevskog režima?
"Bild": Ukrajina je poslala svoju najbolju brigadu u bitkuwww.globallookpress.com © Klaus-Dietmar Gabbert/dpa

Ukrajina je poslala svoju najbolju brigadu u bitku, a nemački "Bild" otkriva zašto ovaj potez zapravo nije bio deo prvobitnog plana Kijeva.

Od utorka je 82. vazdušno-desantna brigada ukrajinske vojske raspoređena oko sela Robotine u Zaporoškoj oblasti. Uz britanske borbene tenkove "čelindžer 2" i nemačka oklopna vozila "marder" brigada se smatra najjačom koju ukrajinska vojska može da ponudi.

Ranije ove godina je brigada, za koju se kaže da je među "poslednjim većim jedinicama" na raspolaganju ukrajinskoj komandi, prošla dvomesečnu obuku u Velikoj Britaniji u nadi da će uspešno napasti rusku vojsku.

Međutim, navodi "Bild", na njihovo raspoređivanje u Zaporožju može se gledati kao na plan za vanredne situacije kijevskog režima.

Ova brigada je, zapravo, trebalo da bude raspoređena tek nakon što bi slabije jedinice otvorile rupu u ruskoj odbrani. 

"Brigada bi trebalo da uđe u ovaj jaz i brzo napreduje ka jugu", navodi "Bild".

Međutim, zbog sporog napredovanja ofanzive, jake ruske odbrane i velikih gubitaka vojnika i opreme, Kijev je morao da odloži ovu akciju.

Sada bi 82. brigada trebalo da "zabije klin" u samu rusku odbranu kako bi mogla da napreduje do strateški važnih gradova Tokmak i Militopolj, do Azovskog mora i kasnije do Krima.

image