Kina započela velike vojne vežbe oko Tajvana: Upozorenje Vašingtonu

Posebna pažnja biće posvećena koordinaciji akcija vojnih brodova i aviona, a sve u cilju provere borbene gotovosti, poručuju iz Pekinga

Kina je danas započela velike vojne vežbe kod Tajvana, saopštili su iz Narodno-oslobodilačke armije Kine. 

Vežbe će se sprovoditi oko ostrva, a one uključuju vojno-pomorske vežbe i vazdušne patrole u cilju provere borbene gotovosti. Posebna pažnja biće posvećena koordinaciji akcija vojnih brodova i aviona.

"To je ozbiljno upozorenje separatističkim snagama, koje se bore za nezavisnost Tajvana i koje ulaze u savez sa spoljašnjim silama sa ciljem izazivanja provokacije", navodi se u saopštenju, prenose ruski mediji. 

Vojska Tajvana očekivano je osudila vojne vežbe oko ostrva, poručujući da ima kapacitete da odgovori na pretnje: 

"Početak vojnih vežbi ovaj put ne samo da ne doprinosi miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, već i ističe militaristički mentalitet Kine".

Kako piše ruski "Interfaks", vojne vežbe usledile su kao odgovor na odluku SAD da se zameniku  predsednika administracije Tajvana dopusti prolaz kroz Sjedinjene Američke Države na njegovom putu do Paragvaja.

Kina je to osudila, tvrdeći da će prolaz ovog zvaničnika sa Tajvana zapravo biti iskorišćen za konsultacije sa američkim predstavnicima. Ovo ozbiljno narušava princip "jedne Kine" i suverenitet i teritorijalnu celovitost Kine, jer se radi o zvaničniku koji se bori za nezavisnost Tajvana, saopštilo je kinesko MSP.

Peking je ujedno pozvao Vašington da obustavi zvanične kontakte sa predstavnicima Tajvana, poručivši da Kina "pažljivo prati razvoj događaja i da će odlučno odgovoriti kako bi zaštitila nacionalni suverenitet". 

Podsetimo, SAD se zvanično drže stava da priznaju princip "jedne Kine", ali u isto vreme ne samo da održavaju diplomatske odnose sa Tajvanom, već su, kako je ranije preneo TASS, i glavni izvor naoružanja za to ostrvo. Kina je ujedno označena i kao glavna bezbednosna pretnja za Vašington, što je jedan od razloga za formiranje AUKUS-a 2021.  

Tema rata SAD i Kine često se spominje u medijima, a u prvoj polovini ove godine jedan od generala američke vojske izjavio je da mu "osećaj govori" da će 2025. godine biti borbi između Vašingtona i Pekinga i da se američki vojnici moraju pripremati za taj sukob.