Svet

Šef ukrajinske službe ponovo priznao da stoji iza napada na Krimski most

Vasilij Maljuk ponovo je javno priznao da stoji iza terorističkog napada na Krimski most, ali ovaj put za ukrajinske medije
Šef ukrajinske službe ponovo priznao da stoji iza napada na Krimski mostwww.globallookpress.com © AP Photo, File

Šef Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Maljuk potvrdio je još jednom, ali ovaj put za ukrajinski časopis "NV", da je zajedno sa dvojicom saradnika od poverenja lično učestvovao u planiranju i realizaciji prošlogodišnjeg napada na Krimski most. 

Prema njegovim rečima, ukrajinska služba namestila je kamere tako da je Kijev mogao da vidi svaki detalj napada, iako nije otkrio gde su se ove kamere nalazile.

Ipak, pre nekoliko dana mediji su preneli da je Kijev predao snimak eksplozije američkom Si-En-Enu, koji je tom prilikom poručio da je to "prvi slučaj da je Služba bezbednosti Ukrajine otvoreno preuzela odgovornost za ovu operaciju".

Maljuk je i tada priznao odgovornost za napade iz oktobra prošle, i jula ove godine, a, prema njegovim rečima, u ovim akcijama nije učestvovao spoljašnji faktor, iako su neke države pokazale interesovanje za izvedene operacije. Kako je dalje otkrio, napadi od ove godine su izvedeni uz pomoć posebnih dronova, koji se prave "u tajnom proizvodnom preduzeću na ukrajinskoj teritoriji", preneo je Si-En-En.

Govoreći o prošlogodišnjem napadu na Krimski most, Maljuk je poručio da je Služba bezbednosti pripremala operaciju pola godine, a da su u njoj učestvovali i neki Rusi. On je odbio da precizira kako je eksploziv bio prevezen sa teritorije Ukrajine, ali je rekao da se radilo o eksplozivnoj napravi, koja je bila teška 21 tonu. 

Poslednjim izjavama, Kijev je potvrdio da su saopštenja Moskve o terorističkoj prirodi ukrajinskog režima istinite. Ove akcije ne samo da se dešavaju, već se i javno priznaju.

image