Svet

SAD šalju novog ambasadora u Niger: Bez predaje akreditiva "zbog političke krize"

Dolazak Ficgibonsove u Niger ne odražava promenu u našoj političkoj poziciji, ali odgovara na potrebu da se u izazovnim vremenima uspostavi adekvatno rukovodstvo naše diplomatske misije, navode iz Stejt departmenta
SAD šalju novog ambasadora u Niger: Bez predaje akreditiva "zbog političke krize"© Foto Tanjug/AP Photo/Richard Eshun Nanaresh

Novi ambasador SAD u Nigeru Ketlin Ficgibons stigla je u prestonicu Nijamej, ali neće zvanično predati akreditive zbog "političke krize", saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

"Dolazak Ficgibonsove u Niger ne odražava promenu u našoj političkoj poziciji, ali odgovara na potrebu da se u izazovnim vremenima uspostavi adekvatno rukovodstvo naše diplomatske misije", navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Metjua Milera, prenos Rojters.

Sjedinjene Američke Države su vršile pritisak da se postigne diplomatski rasplet političke krize u Nigeru koja je izbila 26. jula kada je vojna hunta u toj zemlji svrgnula predsednika Mohameda Bazuma i preuzela vlast.

"Diplomatski fokus misije Ficgibonsove biće zalaganje za pronalaženje diplomatskog rešenja krize koje će sačuvati ustavni poredak u Nigeru", navodi se u saopštenju Metjua Milera.

image