Svet

Zelenski u Švedskoj: Centralna tema posete "gripen" borbeni avioni za ukrajinske snage

Švedska vlada je u junu navela da bi slanje "gripena" dalo ukrajinskim pilotima šansu da testiraju avione koje proizvodi kompanija "Saab", ali da su im svi njihovi avioni potrebni za odbranu teritorije Švedske
Zelenski u Švedskoj: Centralna tema posete "gripen" borbeni avioni za ukrajinske snage

Ukrajina je započela pregovore sa Oslom o mogućnosti isporuke borbenih aviona "gripen" u cilju ojačavanja svoje vazdušne odbrane, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nakon sastanka sa premijerom Švedske Ulfom Kristersonom.

Današnja poseta Zelenskog Švedskoj prva je od početka ruske Specijalne vojne operacije u februaru 2022, a razgovori o nabavci aviona "gripen" usledili su nakon odobrenja Sjedinjenih Država da Danska i Holandija pošalju lovce F-16 u Ukrajinu.

"Danas smo detaljno razgovarali o budućim koracima povodom mogućnosti da dobijemo švedske 'gripene'", rekao je Zelenski u zajedničkom obraćanju medijima sa Kristersonom, dodajući da će to biti centralna tema tokom sastanaka sa drugim švedskim zvaničnicima.

Švedska vlada je u junu navela da bi slanje "gripena" dalo ukrajinskim pilotima šansu da testiraju avione koje proizvodi kompanija "Saab", ali da su im svi njihovi avioni potrebni za odbranu teritorije Švedske. 

Zelenski je dodao da su ukrajinski piloti već počeli da obuku na švedskim avionima. 

Kristerson u svom obraćanju "gripene" nije ni pomenuo, piše Rojters.

Ukrajina i Švedska su potpisale sporazum o početku proizvodnje švedskih borbenih vozila "SV90" u Ukrajini. 

Zelenski bi trebalo da se sastane sa predsednikom švedskog parlamenta Riksdagom, vrhovnim komandantom švedskih oružanih snaga i liderima glavnih političkih partija Švedske, navodi se u saopštenju švedske vlade.

Švedska je pomagala ukrajinske ratne napore snabdevajući ih, između ostalog, tenkovima, protivvazduhoplovnim sistemima i oklopnim borbenim vozilima "Tip 90".

Ministar odbrane Švedske Pal Jonson izjavio je da vlada planira novi paket vojne podrške Ukrajini vredan 313,5 miliona dolara, koji prevashodno sadrži municiju i rezervne delove za prethodno isporučene sisteme naoružanja.

Paket će biti 13. paket pomoći Švedske Ukrajini od početka rata, čime će ukupna vrednost pomoći nordijske zemlje biti 1,8 milijardi dolara.

image