Svet

Nensi Pelosi nije uplašena posle napada na njenog muža: Moramo da budemo hrabri

Trampovo ponašanje je "pokretačka snaga" za političko nasilje, ocenjuje francuski "Mond"
Nensi Pelosi nije uplašena posle napada na njenog muža: Moramo da budemo hrabriwww.globallookpress.com © Ron Adar

Nensi Pelosi pozvala je Amerikance da se ne plaše posle napada na njenog muža, dan nakon što je Pol Pelosi pušten iz bolnice, prenosi AFP.

Ovo je njeno prvo obraćanje u javnosti nakon što se napad desio. 

"Ne smemo da se plašimo, moramo da budemo hrabri", rekla je predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD povodom incidenta i svega nekoliko dana pre američkih međuizbora koji obećavaju da će biti napeti.

"To me je navelo da shvatim strah koji neki ljudi imaju od onoga što se dešava napolju" širom sveta, objasnila je Pelosi u video snimku objavljenom na Fejsbuku, tvrdeći da se taj strah posebno oseća među zaposlenima na biračkim mestima, ali i među američkim stanovništvom uopšte.

Krajem oktobra, četrdesetdvogodišnji David DePape upao je u sred noći u kuću Pelosijevih u San Francisku i napao Pola Pelosija (82) čekićem. Napadač je rekao istražiteljima da je nameravao da otme Nensi Pelosi, koja je bila odsutna u vreme napada i da joj "polomi kolena".

Strah od političkog nasilja

"Poruka je jasna, postoji razlog za zabrinutost. Ali ne možemo da se plašimo, moramo da budemo hrabri", poručila je Nensi Pelosi.

Ovaj događaj je pojačao zabrinutost da bi dezinformacije i duboke političke podele mogle da dovedu do nasilja, nekoliko dana pre međuizbora, piše francuski "Mond".

List dodaje da je strah od političkog nasilja porastao je u SAD otkako je Donald Tramp odbio da prihvati izborni poraz u novembru 2020. godine, što je dovelo do napada na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Nadležni veruju da su svi ti događaji bili pokretačka snaga pojedinih napada, poput onog čija je žrtva bio Pol Pelosi, navodi francuski list i podseća da je DePape sledbenik teorija zavere koji je na Internetu delio sumnjive sadržaje o različitim temama kao što su izborne prevare, vakcine protiv kovida, klimatske promene, holokaust, pa čak i transrodne osobe.

Povodom izbora, koji prema dosadašnjim anketama daju prednost republikancima, Nensi Pelosi je u videu upozorila da "nema sumnje da je američka demokratija u pitanju".

image