Svet

Nemci ne žele da "taurusi" idu u Kijev

Istraživanje je pokazalo da se oko 52 odsto stanovništva odlučno protivi slanju projektila dugog dometa u Ukrajinu
Nemci ne žele da "taurusi" idu u Kijevwww.globallookpress.com © IMAGO/Arnulf Hettrich

Većina Nemaca protivi se ideji da se Kijevu obezbede krstareće rakete dugog dometa, koje bi potencijalno mogle da se koriste za napade duboko na teritoriji Rusije, pokazalo je najnovije istraživanje medijske kuće ARD i "Dojčland trenda". 

Oko 52 odsto ispitanika odlučno se protivi takvim isporukama, samo 36 odsto ih podržava, dok 12 odsto anketiranih nema mišljenje o tom pitanju, pokazalo je istraživanje.

Švedsko-nemačke krstareće rakete "taurus KEPD 350" imaju domet od oko 500 kilometara i nose ogromnu bojevu glavu od 500 kilograma, pa bi zato, ako bi bile isporučene postale moćan dodatak ukrajinskom arsenalu dugog dometa.

Čini se da je stav građana Nemačke po pitanju ukrajinskog sukoba i dalje duboko podeljen, kako geografski, tako i politički, pa se, na primer, oko 70 odsto građana Istočne Nemačke čvrsto protivi da se Ukrajini pošalju rakete, dok je u Zapadnoj Nemačkoj, protiv ovakve odluke samo 47 odsto građana.

Što se tiče rezultata ankete gledano po stranačkom opredeljenju ispitanika, oko 68 odsto pristalica "Zelenih", bilo je za isporuku projektila, dok bi takav potez podržalo i 56 odsto glasača Slobodne demokratske partije.

Pristalice desničarske Alternative za Nemačku (AfD), s druge strane, u većini se protive takvom naoružavanju Ukrajine – njih 76 odsto je protiv.

Nova anketa, ipak je pokazala znatno niži nivo protivljenja isporuci projektila "taurus" nego istraživanje koje je ranije ovog meseca sproveo istraživački institut "Forsa" za dva nemačka kanala, RTL-a i N-TV. 

U tom istraživanju, jasna većina od 66 odsto odbacila je ideju slanja municije dugog dometa u Ukrajinu.

Do sada su najviši nemački zvaničnici oklevali da pošalju rakete "taurus, uprkos ponovljenim zahtevima Ukrajine, a prošlog meseca, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je saglasan sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom da oružje koje isporučuje Zapad ne treba koristiti za napade na rusku teritoriju.

Početkom avgusta, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da takve isporuke "trenutno nisu naš glavni prioritet", navodeći da su zabrinutosti oko snabdevanja takvim oružjem "posebnog dometa" - "očigledne" i ističući da sam Vašington takođe odlaže da obezbedi Kijev sa municijom većeg dometa.

Za razliku od Nemačke i SAD, Velika Britanija, takođe vodeći dobavljač Ukrajine, Kijevu je već obezbedila krstareće rakete "storm šedou"  dometa većeg od 250 kilometara. Prošlog meseca, Francuska se takođe obavezala da će isporučiti rakete dugog dometa "SKALP", koje su zapravo lokalizovana verzija "storm šedou".

image