Svet

Ukrajinski ministar odbrane spreman da podnese ostavku?

Pisalo se da Zelenski ima dva kandidata koja bi mogla da zamene Aleksija Reznikova
Ukrajinski ministar odbrane spreman da podnese ostavku?© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznjikov rekao je da je spreman da podnese ostavku, objavio je "Klimenko tajm", nakon višednevnog šuškanja da Vladimir Zelenski uveliko traži njegovog naslednika.

"Ukrajinska pravda" je, naime, objavila da Zelenski za ovu funkciju ima najmanje dva kandidata – ministra infrastrukture Kubrakova, i ministra za strateške industije Kamišina.

Kasnije su, međutim, neki mediji javili da Zapad želi da vidi ženu na čelu ministarstva odbrane, da bi zatim poslanik Vrhovne rade Aleksij Gončarenko izvestio da su kandidati za mesto šefa Ministarstva odbrane Ukrajine odbili ovu funkciju.

"Odluke o ostavci donosi šef države, ali mogu i sam da odustanem ako više nemam snage i smisla za humor da se smejem ljudima koji žele moju ostavku", rekao je Reznikov, a prenele "RIA Novosti".

Mandat Reznikova obeležio je i januarski skandal kada su u medijima objavljene informacije da je ministarstvo odbrane kupovalo proizvode za vojsku po nenormalno visokim cenama.

Reznikov je pokušao da se opravda "običnom tehničkom greškom" tvrdeći da se cena jaja od oko 49 dinara ne odnosi na komad, nego na težinu.

U februaru je šef frakcije Sluga naroda u Vrhovnoj radi David Arahamia tvrdio da će Reznikov biti premešten sa mesta ministra odbrane na mesto ministra za strateške industrije, a Budanov, šef glavnog obaveštajnog odeljenja ministarstva odbrane, zauzeo bi njegovo mesto. 

image