"Volstrit džornal": Mirovni predlozi Zapada ne odgovaraju ni Kijevu ni Moskvi

Ključni saveznici Kijeva boje se dodatnih troškova i rizika, tvrdi "Volstrit džornal"

Na Zapadu osmišljavaju različite varijacije potencijalnog mirovnog sporazuma između Kijeva i Moskve, ali ni jedan od njih neće zadovoljiti ni Rusiju niti Ukrajinu, piše danas "Volstrit džornal".

"Neki zapadni zvaničnici osmišljavaju grandiozne planove o kraju rata, ali oni ne odgovaraju ciljevima ni Kijeva ni Moskve", navodi američki list.

U isto vreme, "Volstrit džornal" ne vidi da je Ukrajine može da osvoji teritorije koje smatra svojim u bliskoj budućnosti, a razlog za to je ograničena pomoć Zapada.

Pojedini ključni saveznici Kijeva boje se dodatnih troškova i rizika, a kao primer se navode SAD i Nemačka, tvrdi "Volstrit džornal".

Podsetimo, Moskva je više puta pozivala na mirovne pregovore, napomenuvši da Kijev mora uzeti u obzir "nove realnosti" na terenu, odnosno da teritorije Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja neće biti vraćeni u okvire Ukrajine.

Kijev je sa druge strane uporno odbijao pregovore koji ne uključuju tzv. mirovni plan Vladimira Zelenskog, čije su zahteve i neki zapadni zvaničnici ocenili kao nerealne.