Potpredsednik Tajvana: Smatram da Tajvan nije deo Kine

Laijeve izjave emitovane su u trenutku kada je kineska vojska sprovodila pomorske manevre u blizini Tajvana

Izbori na Tajvanu sledeće godine predstavljaju izbor između demokratije i autokratije, ustvrdio je potpredsednik Tajvana Vilijam Lai, nakon što je Kina započela pomorske manevre oko Tajvana, a što mediji ocenjuju kao izraz nezadovoljstva zbog njegove nedavne posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Lai, koji prema anketama važi za favorita na izborima za novog predsednika Tajvana koji su zakazani za januar iduće godine, kratko je boravio u SAD tokom svog putovanja u Paragvaj, što je izazvalo bes zvaničnog Pekinga koji ga smatra za opasnog separatistu, navodi Rojters.

"Moj stav je da Tajvan nije deo Narodne Republike Kine. Spremni smo da se povežemo sa međunarodnom zajednicom i razgovaramo sa Kinom pod garancijom bezbednosti", rekao je Lai u intervjuu emitovanom u subotu.

Peking Tajvan smatra svojom teritorijom, a formalnu privrženost Vašingtona politici "Jedne Kine" potvrdio je i državni sekretar SAD Entoni Blinken tokom posete Pekingu u junu.

Međutim, Vašington je ujedno i najveći snabdevač Tajvana oružjem.

Tajpej je jutros saopštio da je u protekla 24 časa, 25 aviona kineskog ratnog vazduhoplovstva prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza.

Na osnovu objavljene mape se može videti da su među pomenutim letelicama bili i borbeni avioni Su-30 i J-11, a neposrednih naznaka da Kina nastavlja vežbe u nedelju nije bilo.