Svet

Bivši svetski lideri: Odlučivanje u Savetu bezbednosti nerazumno i nelogičo

Članovi grupe "Starešine" pri UN kritikovali su rad ove organizacije i njenu nemoć da zauzme čvršću poziciju u trenutnim globalnim okolnostima
Bivši svetski lideri: Odlučivanje u Savetu bezbednosti nerazumno i nelogičowww.globallookpress.com © Danita Delimont

Ujedinjene nacije moraju da budu snažnije i ujedinjenije ako žele da ostanu centralni igrač u borbi protiv svetskih kriza koje eskaliraju, izjavili su predstavnici grupe bivših svetskih lidera "Starešine" pri UN, a preneo Asošiejted pres.

Oni su se tako pridružili, u poslednje vreme sve glasnijim kritikama ove organizacije koju čine 193 članice.

"Neuspeh Saveta bezbednosti da usvoji pravno obavezujuću rezoluciju koja se odnosi na rusku invaziju na Ukrajinu i kršenje Povelje UN zbog ruskog prava veta stavio je u središte pažnje rastuće globalne podele, budućnost Ujedinjenih nacija i pozive za reforme UN- piše AP.

 "Starešine" su zato istakle da bi Savet trebalo da se pozabavi "parališućim uticajem svojih veta", dok bi generalni sekretar UN, morao da se "izjasni o kršenju međunarodnog prava".

Tako je zamenik predsedavajućeg ove grupe i nekadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun negodovao jer Savet bezbednosti, navodno nije uspeo da preduzme nikakvu akciju u vezi sa sukobom u Ukrajini i ostalim globalnim izazovima koji su podelili pet stalnih članica UN sa pravom veta (Rusiju, Kinu, Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku).

"Ne može se ništa bez jedinstva Saveta bezbednosti. Snažno sam pozvao članove Saveta bezbednosti da veoma ozbiljno razmotre kako će zadržati svoj kredibilitet i prestiž, ali i o tome zašto nisu jedinstveni", rekao je on.

On je članovima Saveta poručio i da razmisle o promeni, kako je rekao, "nelogičnog i nerazumnog" načina na koji donose odluke.

 Jer, kako je naveo, svih 15 članova ima pravo veta na pravno neobavezujuće izjave predsednika Saveta i izjave za štampu, dok pet stalnih članica imaju pravo veta na rezolucije koje jesu pravno obavezujuće.

"Ovo zaista narušava kredibilitet Ujedinjenih nacija", rekao je Ban Ki Mun.

Dok god Rusija ima pravo veta, Sekretarijat UN bi "trebalo da koristi svoju moć čuvara, da deluje kao sudija i proziva zemlje koje krše međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo", rekao je za AP drugi član "Starešina", bivši visoki komesar UN za ljudska prava, Zeid Rad El Husein, odgovarajući na pitanje mogu li UN biti efikasan zagovornik okončanja sukoba u Ukrajini.

image