Svet

Novi britanski ambasador u Beogradu: Situcija na Balkanu krhka, pratimo stanje u BiH i na KiM

Očigledno je da ne postoji lak odgovor, ali će on u konačnici zahtevati teške izbore i spremnost na kompromise
Novi britanski ambasador u Beogradu: Situcija na Balkanu krhka, pratimo stanje u BiH i na KiM© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Britanski ambasador u Beogradu Edvard Ferguson ne krije da Velika Britanija pažljivo prati događaje na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini.

Ferguson je naglasio da je situacija na Balkanu krhka i da, iako su se svi nadali pozitivnom pomaku u pregovaračkom procesu Prištine i Beograda, umesto toga su viđene samo tenzije, rekao je on za "Kurir".

U intervjuu je naglasio je da Srbija ima posebnu odgovornost da radi na postizanju mira i bezbednosti, jer "kao najveća ekonomija u regionu, može najviše da izgubi u slučaju nestabilnosti i konflikta".

"To je vrlo frustrirajuća situacija. Samo nekoliko meseci ranije, u martu, predsednik Aleksandar Vučić i premijer Aljbin Kurti postigli su sporazum da normalizuju odnose Beograda i Prištine. Mi smo u potpunosti podržali pregovarački proces pod pokroviteljstvom EU i SAD. Svi smo se nadali da ćemo do sada videti neke konkretne, pozitivne korake napred, koji bi pomogli da se umanje tenzije između Srbije i 'Kosova'. Umesto toga, videli smo podizanje tenzija, koje su dovele do ozbiljnih povreda pripadnika jedinica Kfora, za koje se svi slažu da deluju na fer i ujednačen način. To je potpuno neprihvatljivo. Oni koji su za to odgovorni moraju odgovarati, a vlade u Beogradu i Prištini moraju da rade jače na smirivanju situacije", objašnjava.

Britanski ambasador je dodao i da ne postoji lako rešenje za kosovsko pitanje.

"Očigledno je da ne postoji lak odgovor, ali će on u konačnici zahtevati teške izbore i spremnost na kompromise. Kao pregovarač, mislim da je važno da se stavite u poziciju druge strane. Za ljude na tzv. Kosovu to znači da prihvate da Srbija ima legitimnu zabrinutost za bezbednost srpskih zajednica na severu Kosova i za zaštitu srpskog kulturnog nasleđa. Za ljude u Srbiji to znači da prihvate da je 'Kosovo' dom za 1,7 miliona Albanaca koji ne žele da budu deo Srbije. Uz razumevanje može doći do poverenja, a sa poverenjem može se doći do kompromisa", kaže Ferguson.

Ališa Kerns ima pravo na sopstveno mišljenje

Ferguson je, povodom izjava britanske poslanice i predsednice Odbora za spoljnu politiku Britanskog parlamenta Ališe Kerns da Srpska pravoslavna crkva učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na tzv. Kosovo, rekao da svako ima pravo da iznese svoje lične stavove, dodajući da stavovi Kerns ne predstavljaju zvanične stavove britanske vlade.

"Kfor je potvrdio da oni nemaju dokaze da je Srpska pravoslavna crkva uključena u šverc oružja iz Srbije na 'Kosovo', a nemamo ih ni mi", zaključio je Ferguson.

image