Svet

Danska: Rasporedićemo F-16 u Ukrajini kada se ispune (nemogući) uslovi

"Uslovi su, između ostalog, uspešano odabrani, testirani i obučeni ukrajinski vojnici, kao i potrebne dozvole, infrastruktura i logistika", navodi se u saopštenju danskog Ministarstva spoljnih poslova
Danska: Rasporedićemo F-16 u Ukrajini kada se ispune (nemogući) usloviGetty © Photo by Robertus Pudyanto/Getty Images

Danska pristaje da pošalje borbene avione F-16 u Ukrajinu kada se za to stvore uslovi, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova te države na društvenoj mreži "Iks" (nekadašnji "Tviter").

"Saglasni smo da ćemo, u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima, rasporediti avione F-16 u Ukrajinu i ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo, kada se ispune uslovi za takav transfer. Uslovi su, između ostalog, uspešano odabrani, testirani i obučeni ukrajinski vojnici, kao i potrebne dozvole, infrastruktura i logistika", navodi se u saopštenju.

Ranije je visoki zvaničnik američke administracije rekao za RIA Novosti da je Vašington odobrio transfer američkih borbenih aviona četvrte generacije F-16 u Kijev iz Danske i Holandije. Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti borbene avione američke proizvodnje F-16 iz trećih zemalja nakon završetka obuke pilota.

image