Svet

Kako je Soroš ubio San Francisko?

Nekadašnji dragulj Amerike ogrezao u kriminal i siromaštvo - sada odumire
Kako je Soroš ubio San Francisko?© Win McNamee/Getty Images

Nekada ponos Amerike, čuveni San Francisko, trenutno je u situaciji koja se, ako je verovati rečima američkog pisca i novinara Roberta Bridža - ukratko može opisati kao totalna katastofa, a za koju je glavni krivac finansijer, "filantrop" i "humanista" Džordž Soroš.

Nerešivo siromaštvo, beskućništvo, zloupotreba droge i zatvorene radnje samo su neki od problema zbog kojih, kako navodi Bridž u kolumni za "RT internešnel", umire nadašnji dragulj Kalifornije.

"Ne treba se petljati u teorije zavere da bi se sugerisalo da je veliku ulogu u svemu odigrao milijarder Džordž Soroš, filantrop i finansijer čije je 93-godišnjem srce prilično mekano kada se radi o progresivnim političarima koji obećavaju da će biti blagi prema kriminalcima", ističe Bridž.

Tako je prošle godine, "Lov inforsment legal difenz fund" (LELDF) objavio šokantan izveštaj koji je pokazao da polovinu od 50 najnaseljenijih američkih gradova nadgleda 75 tužilaca za "socijalnu pravdu" koje podržava Soroš. 

Drugim rečima, otprilike jednog od pet Amerikanaca predstavlja tužilac koji je - ili dobio direktne finansijske priloge od Soroša ili se okoristio o neku od njegove ogromne imperije filantropskih organizacija, od kojih je mnogima izuzetno teško ući u trag.

Pretvorio se tako San Francisko u grad šatora koje koriste zavisnici od fentanila i beskućnici, a ostalo lokalno stanovništvo prinuđeno je na izbeglištvo – beže zbog visokih troškova zakupa, velike inflacije, propadanja industrije i trgovine…

"Čini se da Bajdenova administracija nad uništenim pejzažom polako razvija belu zastavu poraza", navodi Bridž, ilustrujući svoje opažanje savetom koji je Ministarstvo zdravlja i ljudskih usluga ponudilo stotinama federalnih službenika - da zbog raširenog kriminala i bezbednosnih problema, u doglednoj budućnosti rade od kuće.

San Francisko se bukvalno strmoglavio na dno zbog lošeg upravljanja. Od 2020. do 2021. godine, broj njegovog stanovništva pao je na najniži nivo od 2010. godine. I mnogi drugi gradovi i države pod kontrolom demokrata doživeli su sličan pad, posebno Njujork, Vašington i Boston. 

Glavobolje neuspešne demokratske vlasti daleko su veće kada se vidi gde nezadovoljni stanari San Franciska beže - dok se osipaju gradovi kojima upravlja Bajdenova administracija, okruzi poput Majami Dejda i Palm Biča na Floridi, kojima upravlja jedan od najtvrdokornijih republikanaca Ron Desantis, beleže najveći priliv ovih iseljenika.

Broj iseljenika iz San Franciska u tim oblastima porastao je za 120 odsto, odnosno 107 odsto, u odnosu na godišnji prosek u odnosu na prethodnih pet godina.

Komentarišući ovakvu statistiku, beleži Bridž, jedan njegov prijatelj, tvrdokorni liberal, rekao je da "jedina stvar koja može da spasi San Francisko, jeste još jedan zemljotres" misleći na katastrofu iz 1906. godine koja je 80 odsto grada ostavila u ruševinama. 

image