Svet

Papin izaslanik: EU čini premalo da reši sukob Ukrajine i Rusije

Mateo Zupi kaže da EU mora na svaki način pokušati da pomogne mirovnim inicijativama
Papin izaslanik: EU čini premalo da reši sukob Ukrajine i Rusije© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, file

Evropska unija čini premalo za rešavanje sukoba između Ukrajine i Rusije, smatra predsednik Biskupske konferencije Italije kardinal Mateo Zupi, koji je i papin specijalni izaslanik u okviru mirovnih i humanitarnih inicijativa za Ukrajinu.

On dodaje i da EU na svaki način mora da pokuša da pomogne mirovnim inicijativama, prateći poziv pape Franciska za mir.

"Pravoslavne crkve znaju kako da budu instrument mira i da pronađu načine za dijalog. To je Isusova zapovest, a ovaj rat može biti prilika za novi dijalog između svih crkava", rekao je kardinal u intervjuu za "Susidiario.net".

Prema rečima nadbiskupa Bolonje, "ako nismo svi braća, postajemo neprijatelji i rizikujemo da prevlada logika najjačih".

"Ali postoji još jedan još dublji razlog. Mi zaista jesmo braća, jer nas je Gospod učinio članovima jedne ljudske porodice. Priznati nas sve kao braću je vršenje prvobitne volje Božije", dodao je.

Papin izaslanik za Ukrajinu rekao je da je glavni cilj njegove humanitarne misije pitanje vraćanja ukrajinske dece nazad u tu državu.

"Moramo razumeti šta se može učiniti da se vrate ta deca svojim porodicama i kućama", rekao je on na skupu u Riminiju.

Prema Zupiju, mirovni proces "zahteva sposobnost da okupi mnoge aktere koji mogu da poguraju pronalaženje mira".

"Zamišljati svet bez rata nije naivno. Dijalog nije prihvatanje nepravednog mira, već pronalaženje pravednog i sigurnog mira, ne oružjem već dijalogom", poručio je Zupi, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciji Aska.

Mir ne znači izdaju, rekao je kardinal i zaključio da "mora postojati siguran mir koji može omogućiti ljudima da u budućnost gledaju sa nadom".

image