Svet

Zelenski "daje" Belgorod za članstvo u NATO-u; Zaharova: Predozirao se

Ukrajinski predsednik Rusiji bi ponudio grad koji je već ruski
Zelenski "daje" Belgorod za članstvo u NATO-u; Zaharova: Predozirao se© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, prokomentarisala je izjavu Vladimira Zelenskog da je spreman da "razmeni Belgorod za članstvo u NATO-u", ističući da se ukrajinski predsednik  - "predozirao" čim je ovo izjavio.

Na ideju o razmeni teritorija, Zelenski je došao nakon što je šef kancelarije generalnog sekretara NATO Stijan Džensen rekao da bi Ukrajina mogla da se pridruži Alijansi u zamenu za ustupanje teritorija Rusiji. A onda je, na konferenciji za novinare u Danskoj, mrtav ladan "ispalio" da je Kijev spreman da "razmeni Belgorod".

Zanimljivo je, međutim, to što je Belgorod, koji bi Zelenski da "razmeni" zapravo i inače ruski grad. Kako bi ukrajinski predsednik pokušao da podvali Rusima nešto što je već njihovo, on je ostavio mašti prisutnih novinara, ali i ostatku javnosti.

Zaharova je, međutim, imala jednostavno objašnjenje za njegovu izjavu.

"Očigledno se predozirao", rekla je ona za "RIA Novosti".

Zelenski, kao i njegovi prijatelji sa Zapada očigledno ima ozbiljan problem sa Belgorodom, ali i sa geografijom.

Misli da je Belgorod ukrajinski, dok su njegovi pokrovitelji, poput šefa Evropske diplomatije Žozepa Borelja – uvereni da su Belgorod i Beograd jedno te isto.

U trenutku dok jediničari iz zemljopisa pokušavaju da kroje globalni poredak, moglo bi se, ne daj Bože, desiti da Zelenski – pokuša da razmeni čak i Beograd. Isto zvuči kao Belgorod – a svakako nijedan nije ukrajinski grad.

image