Svet

Zbog ustaškog skandiranja klub u Australiji najoštrije kažnjen

Navijači ovog fudbalskog kluba su tokom skorašnje utakmice skandirali ustaški poklič "Za dom spremni", dizali ruke u nacističkom pozdravu, i dizali transparente sa ustaškim amblemima
Zbog ustaškog skandiranja klub u Australiji najoštrije kažnjenGettyimages.ru © Cameron Spencer / Staff

Zbog ustaškog skandiranja svojih navijača australijski klub Sidnej junajted je novčano kažnjen, a najavljene su i strože sankcije ukoliko klub ne bude sarađivao sa "specifičnim zahtevima" Fudbalskog saveza Australije.

Incident se dogodio tokom finala Kupa Australije u fudbalu, kada je drugoligaški Sidnej junajted, klub hrvatskih iseljenika, izgubio protiv Mekartura sa rezultatom 2-0.

Navijači su tokom utakmice skandirali ustaški poklič "Za dom spremni", dizali ruke u nacističkom pozdravu, i dizali transparente sa ustaškim amblemima, zbog čega su pojedinci izbačeni sa stadiona, prenosi "Sidnej morning herald".

Dve osobe su dobile doživotnu zabranu prisustvovanja utakmicama pod organizacijom Fudbalskog saveza Australije, a Sidnej junajted je kažnjen sa 15.000 dolara.

Ovo predstavlja jedan od najoštrijih činova sankcionisanja u istoriji fudbalskog saveza te zemlje.

Fudbalski savez Australije saopštio je da kazne treba da motivišu Sidnej junajted da iskoreni problematične elemente među svojim navijačima i modernizuje svoj stav.

Podsetimo, klub koji je osnovan 1957. godine nekada se zvao Sidnej Kroacija.

image