Iranci ispalili, Zapad i Amerika u strahu

Iranska televizija izvestila o uspešnom testiranju sistema za lansiranje satelita

Iran je uspešno testirao raketu koja može da nosi satelit, saopštila je iranska državna televizija.

Zapadne vlade strahuju da sistemi za lansiranje satelita uključuju tehnologije koje bi mogle da se koriste u balističkim raketama za lansiranje nuklearnih bojevih glava, a što je Iran uvek poricao da pokušava da napravi, prenosi francuski "Figaro".

Televizija je izvestila o "uspešnom lansiranju sistema zvanog Gaem-100", ne otkrivajući više detalja o operaciji, ali dodajući da je Gaem-100 proizvela organizacija Revolucionarne garde, odnosno ideološke vojske Irana.

Zapadne vlade strahuju da bi iranski svemirski program mogao da naruši nuklearni sporazum iz 2015. godine.

"Ozbiljna pretnja"

Iran je u avgustu lansirao satelit Hajam raketom Sojuz-2.1B sa kosmodroma u Kazahstanu, koji kontroliše Moskva. Iranska svemirska agencija je navela da su uređaj napravili Rusi pod nadzorom Irana.

Sjedinjene Američke Države su tada tvrdile da će Hajam biti korišćen za "špijuniranje", nazivajući pojačanu saradnju Moskve sa Teheranom ozbiljnom "pretnjom", podseća francuski list.

Iran insistira da se njegov svemirski program koristi samo u civilne i odbrambene svrhe i da ne krši nuklearni sporazum iz 2015. ili bilo koji drugi međunarodni sporazum.