Svet

Planovi Kine: BRIKS da bude geopolitički rival Grupi 7?

Peking podržava proces širenja organizacije i pozdravlja ulazak svih partnera istomišljenika u veliku porodicu BRIKS-a, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova
Planovi Kine: BRIKS da bude geopolitički rival Grupi 7?Getty © Photo by Alexander Vilf / Host Photo Agency/Ria Novosti via Getty Images

Kina će na predstojećem samitu u Johanesburgu pozvati svoje kolege iz BRIKS-a da pretvore asocijaciju u punopravnog, geopolitičkog rivala G7, objavio je "Fajnenšel tajms".

Kako navodi list, došlo je do spora između Pekinga i Nju Delhija oko toga da li ta asocijacija treba da bude neutralni klub za odbranu ekonomskih interesa zemalja u razvoju ili politička snaga koja treba da se otvoreno suprotstavi Zapadu.

Peking podržava proces proširenja BRIKS-a, saopštila je danas pres-služba kineskog Ministarstva spoljnih poslova uoči samita u Johanesburgu, prenose "RIA Novosti".

"Kina je uvek verovala da je BRIKS otvoren mehanizam. Podržavamo proces širenja i pozdravljamo ulazak svih partnera istomišljenika u veliku porodicu BRIKS-a", saopštilo je kinesko ministarstvo.

Kineska strana je spremna da sa partnerima podrži rad Južne Afrike kao predsedavajuće strane, da zajednički organizuju različite događaje u okviru asocijacije, promovišu kvalitativni razvoj saradnje BRIKS-a i daju veći doprinos jačanju mira, stabilnosti i prosperiteta u celom svetu.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa pozvao je više od 60 šefova država i vlada na samit u Johanesburgu kada bi nekoliko zemalja moglo da bude pozvano da se pridruže bloku u kojem su već Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, saopštilo je nekoliko zvaničnika upoznatih sa razgovorima.

Ali uoči samita, kako navode mediji, Nju Delhi se sukobio sa Pekingom oko proširenja.

image