Svet

Zelenski stigao u Atinu (VIDEO)

Zelenski je saopštio da će se sastati sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, premijerom Micotakisom i grčkom delegacijom
Zelenski stigao u Atinu (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sleteo je u Atinu u zvaničnu posetu Grčkoj, a kasnije će se pridružiti neformalnoj večeri sa visokim zvaničnicima Evropske unije i predstavnicima Zapadnog Balkana, saopštio je kabinet grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Zelenski je u video-snimku objavljenom na Telegramu saopštio da će se sastati sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, premijerom Micotakisom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i grčkom delegacijom.

"Naš zajednički prioritet - prioritet svih Evropljana - jeste da sve nacije na svim kontinentima mogu da žive bezbedno i u slobodi", napisao je Zelenski na društvenoj mreži Iks. On je dodao da "što je svet stabilniji, stabilniji je i naš evropski dom".

Ukrajinski lider prisustvovaće i neformalnoj večeri koju Micotakis priređuje za zvaničnike EU i lidere Zapadnog Balkana.

Micotakis će ugostiti predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, kao i lidere Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, kao i predstavnike privremenih institucija u Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će sutra održati sastanak sa ukrajinskim liderom.

Zelenski je u video obraćanju naveo da će Ukrajina proizvoditi švedsko pešadijsko borbeno vozilo "CV90" i ponovio da će Kijev od Holandije dobiti 42 američka borbena aviona četvrte generacije F-16.

Ranije je iz kabineta ukrajinskog predsednika saopšteno da su Ukrajina i Švedska potpisale ukaz o jačanju saradnje u proizvodnji, radu, obuci i održavanju švedskih oklopnih vozila "CV90".

Vozila "CV90" su u službi švedske vojske od 1993. godine, i opremljena su topom od 40mm i imaju oklop koji može da izdrži udare projektila kalibra 30mm.

Švedska je najavila slanje ovih vozila Ukrajini u januaru, dok je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov u junu objavio da su ona stigla. Prema podacima sa platforme za praćenje "Oriks", Kijev je dobio ukupno 50 vozila "CV90"

image