Svet

F-16 stižu u Ukrajinu pod jednim uslovom: Ni metar dalje ne smete da idete

Uslovi su jedinstveni bilo da su u pitanju tenkovi, borbeni avioni ili nešto drugo, kaže Jakob Eleman-Jensen
F-16 stižu u Ukrajinu pod jednim uslovom: Ni metar dalje ne smete da idete© Tanjug/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

Danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensen saopštio je da će Kijev borbene avione F-16 koje dobije od Danske i Holandije morati da koristi samo na teritoriji Ukrajine, odnosno za odbranu.

On ističe da će dve države donirati oružje pod uslovom da ono bude korišćeno samo za "proterivanje neprijatelja sa teritorije Ukrajine", prenosi Rojters.

"To su uslovi, bilo da su u pitanju tenkovi, borbeni avioni ili nešto drugo", dodaje Eleman-Jensen.

Predsednik Danske Konzervativne partije Soren Pape Poulsen takođe je jasno rekao da avioni američke proizvodnje ni pod kojim okolnostima ne smeju da deluju izvan ukrajinske teritorije.

Danska i Holandija juče su najavile da će Kijevu obezbediti dugo tražene F-16, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je vazdušnu bazu u Ajndhovenu kako bi se sastao sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

Tokom zajedničke konferencije za novinare, Rute je rekao da, iako njegova zemlja poseduje 42 aviona F-16, još uvek nije dogovoreno koliko će zapravo donirati Kijevu. Zelenski je, međutim, kasnije u Telegramu nagovestio da će Holandija predati celu svoju flotu.

Dansko ministarstvo spoljnih poslova je objavilo saopštenje u kojem je najavilo da će Kijevu obezbediti F-16, ali isto tako nije precizirano koliko će aviona poslati, uz napomenu da će morati da budu ispunjeni određeni "uslovi" da bi transfer bio ispunjen.

Iako je trenutno nejasno kada će tačno avioni biti isporučeni, odluka Holandije i Danske naišla je na osudu opozicionih partija u obe zemlje. Na posebnoj meti kritika je Rute, jer je isporuku najavio bez odobrenja holandskog parlamenta, i to u trenutku kada se sprema da napusti vladu.

image