Svet

Zelenski: Grčka će obučavati ukrajinske pilote za upravljanje avionima F-16

Micotakis i Zelenski su na konferenciji za medije potpisali zajedničku izjavu o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine
Zelenski: Grčka će obučavati ukrajinske pilote za upravljanje avionima F-16www.globallookpress.com © IMAGO/Giorgos Kontarinis / Eurok

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da će Grčka učestvovati u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16.

"Grčka će učestvovati u obuci naših pilota za F-16. Zahvalan sam na ovome", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Atini, prenosi Rojters.

Micotakis je naveo da Grčka "bezrezervno osuđuje" rusku Specijalnu vojnu operaciju, kao i da nikada neće priznati ono što naziva ilegalnom aneksijom ukrajinske teritorije.

"Mi smo protiv kršenja međunarodnog prava i protiv smo svake nezakonite okupacije", poručio je grčki premijer.

Micotakis i Zelenski su na konferenciji za medije potpisali zajedničku izjavu o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine.

Juče su Danska i Holandija saopštile da će poslati borbene avione F-16 Ukrajini.

Komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi i Africi, general Džejms B. Heker ocenio je da Ukrajina neće imati operativne avione F-16 najranije do 2024. godine, a usavršavanje osoblja za rukovanje tim avionima "moglo bi trajati još četiri ili pet godina."

Kako je rekao, F-16 će biti od koristi kijevskim snagama zbog svoje mogućnosti da direktno ispaljuje rakete AIM-120 AMRAAM, ali dodaje da "sve što Rusi treba da učine jeste da ostanu van dometa" tog oružja.

image