Svet

Šolc: Isporuci oružja Ukrajini protive se "pali anđeli iz pakla"

Šolc je za vreme predizbornog govora na čuvenom trgu Marienplac u Minhenu izviždan uz povike "ratni huškač", "gubitnik" i "lažov"
Šolc: Isporuci oružja Ukrajini protive se "pali anđeli iz pakla"Getty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Nemački kancelar Olaf Šolc optužio je one koji kritikuju politiku njegove vlade da pruža vojnu pomoć Ukrajini i time "idu na ruku Rusiji", da su "pali anđeli iz pakla" koji se lažno predstavljaju kao "golubice mira".

Šolc je za vreme predizbornog govora na čuvenom trgu Marienplac u Minhenu izviždan uz povike "ratni huškač", "gubitnik" i "lažov", na šta je on odgovorio da "desničarski populisti" predstavljaju "tmurnu budućnost" za Nemačku. 

Dodao je da oni koji zahtevaju okončanje nemačkih isporuka oružja Ukrajini nisu golubice mira, već pre "pali anđeli, koji dolaze iz pakla, jer se, na kraju krajeva, zalažu za ratnog huškača".  

Zvaničnik je nastavio da brani svoju odluku da Kijevu obezbedi oružje za odbijanje "imperijalističke agresije", uveravajući javnost da su takvi koraci preduzeti tek nakon pažljivog razmatranja. 

U međuvremenu, rezultati nove ankete javnog mnjenja koju je "Bild" objavio u subotu pokazuju da bi oko 64 odsto ispitanika želelo da vidi zamenu trenutne "semafor" koalicione vlade koju čine Šolcove socijaldemokrate, Slobodne demokrate i Zeleni. Samo 22 odsto ispitanika je navelo da je zadovoljno načinom na koji se trenutno upravlja Nemačkom, a 70 odsto anketiranih Nemaca je istaklo da je nezadovoljno Šolcom lično. 

Šolc je u junu izviždan na "Evropskom festivalu" u gradu Falkense, koji je, pritom, organizovala njegova partija SPD. Neki od prisutnih osudili su kancelara nazivajući ga "narodnim izdajnikom", istovremeno pozivajući na "mir bez oružja", pokazuje snimak kamermana "Raptlija".

Prema "Bildu", neki od demonstranata su bili članovi desničarskih grupa koji su nosili proruske simbole.  

image