"Forbs": Američke rakete JASSM na listi želja Kijeva, veruju da će njima da vrate Krim

Ima još mnogo vremena dok avioni F-16 ne dođu do Ukrajine, što znači da se još ne zna koliko će oni uticati na ishod sukoba, rekao je Brin Tanehil, analitičar američke istraživačke korporacije RAND

Ukrajina želi američke krstareće rakete JASSM, jer veruje da mogu da joj pomognu da zauzme Krim, piše "Forbs".

Prema informacijama američkog časopisa, lovci F-16 nisu kompatibilni sa britanskim raketama "storm šedou" ili francuskim SKALP, ali jesu sa američkim krstarećim raketama JASSM.

Krstareća raketa nalazi na "listi želja" Kijeva jer, kako ističe časopis, kombinovanjem mogućnosti F-16 i JASSM ukrajinska vojska će moći da udvostruči svoju snagu.

"F-16 opremljeni američkom raketom mogli bi da budu od ključnog značaja za dugoročni plan ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznjikova da zauzme Krim 'bez borbe'", rekao je Brin Tanehil, analitičar američke istraživačke korporacije RAND.

Međutim, kako je dodao, ima još mnogo vremena dok avioni F-16 ne dođu do Ukrajine, što znači da se još ne zna "koliko će oni uticati na ishod sukoba".

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je 20. avgusta rekao da je postigao dogovor sa Hagom o isporuci 42 borbena aviona F-16 Kijevu. I Danska je saopštila da je spremna da pošalje 19 lovaca Ukrajini, a prvi avioni doći će do početka nove godine.