Svet

RT Balkan na samitu BRIKS-a: Proširenje, Nova razvojna banka i Afrika glavne teme susreta (VIDEO)

Delegacije već stigle u Johanesburg, obraćanje učesnika očekuje se po podne
RT Balkan na samitu BRIKS-a: Proširenje, Nova razvojna banka i Afrika glavne teme susreta (VIDEO)© РТ Балкан

Petnaesti samit BRIKS-a pod sloganom "Briks i Afrika" zvanično je otvoren danas u Johanesburgu.

Glavne teme samita koji se održava u poslovnom centru Johanesburga, Sandtonu, biće proširenje grupe i fukncionisanje Nove razvojne banke, takozvane BRIKS banke.

Više od 20 zemalja zvanično je izrazilo želju da se pridruži grupi koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, ali je BRIKS podeljen po pitanju članstva, odnosno da li novi članovi treba da dobiju ulogu posmatrača ili punopravne članice. Rusija, Kina i Južna Afrika su za proširenje grupe, dok su Indija i Brazil donekle uzdržani.

Delegacije više od 40 zemalja već su stigle na samit, uključujući rusku koju predvodi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Ruski predsednik Vladimir Putin obratiće se skupu onlajn.

Lavrov je pre samita poručio da BRIKS podstiče pravedniji svetski poredak zasnovan na poštovanju nacionalnog suvereniteta.

Druga glavna tema samita biće funkcionisanje Nove razvojne banke. Trgovina među članicama BRIKS-a porasla je u proteklih pet godina na 422 milijarde dolara, a BRIKS banka je bila kanal za takve transakcije. Sada će se razmotriti dalji planovi banke koja je zamišljena kao alternativa Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci, načini kreditiranja, geografski opseg i vrste projekata koje će podržavati.

Dilma Rusef, bivša predsednica Brazila koja je predsedavanje bankom preuzela u martu, najavila je da će izdavati najmanje 30 odsto kredita u nacionalnim valutama članica BRIKS-a i očekuje se da će na samitu objasniti principe i mehanizme funkcionisanja zajmodavca.

Saradnja sa afričkim zemljama još jedna je tema skupa paralelno sa kojim je organizovan ekonomsko-trgovinski samit posvećen unapređenju saradnje sa zemljama Afrike.

U okviru samita biće reči i o zajedničkoj valuti, ali i o jačanju trgovine u lokalnim valutama. Skeptici sumnjaju da će u Johanesburgu biti postignut dogovor o uspostavljanju nove, zajedničke valute BRIKS-a.

Deo Johanesburga u kom se održava BRIKS samit potpuno je zatvoren, jake policijske snage nalaze se na svakom ćošku, kretanje je ograničeno samo za akreditovane novinare i učesnike. Oblast povremeno nadleću avioni i helikopteri.

Prvi dan samita zvanično počinje u 15 časova, obraćanjem BRIKS lidera. Samit se završava 24. avgusta.

image