Svet

Ukrajina krije podatke o poginulima

Zarobljeni ukrajinski vojnik Barljan rekao je da Kijev krije informacije o poginulim vojnicima kako ne bi plaćao nadoknadu porodicama
Ukrajina krije podatke o poginulima© Tanjug/AP Photo/Vadim Girda

Ukrajinska direktiva krije informacije o poginulim vojnicima kako ne bi isplatila odštetu njihovim porodicama, rekao je novinarima Aleksandar Barljan, vojnik 25. odvojene jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, koji se sada nalazi u Luganskoj Narodnoj Republici.

"Naša brigada me je prijavila u najmanju ruku kao nestalog da ne bi platila odštetu. Novčana kompenzacija nije zagarantovana ako ste nestali, a trebalo bi. Znam slučajeve u kojima je teško dokazati da li ste nestali u toku borbe, ili ste samo napustili jedinicu, a odšteta se ne isplaćuje ako ste nestali, ne. Čak i ako ste sahranjeni, kako dolikuje, ako je tu i telo, ne znači da ćete dobiti novčanu nadoknadu. Gubici su veliki, a novca jednostavno nema dovoljno za sve", rekao je vojnik.

On je objasnio da, prema ukrajinskom zakonodavstvu, država mora njegovoj porodici da plati 15 miliona dinara za smrt vojnika.

"Ali tu sumu porodica ne dobija ako je poginuo običan vojnik, već kapetan, major, koji može samo slučajno da pogine. Ipak takvi 'odrasli momci' ne trče po njivama sa mitraljezom u močvari, oni sede negde 50 kilometara daleko, na 22. liniji odbrane. Porodica običnog vojnika će vrlo verovatna dobiti, pa možda će dobiti neku vrstu nadoknade, na primer, dve plate, ali 15 miliona je malo verovatno", rekao je on.

Rusija od 24. februara vodi vojne operacije u Ukrajini. Vladimir Putin je njen zadatak nazvao "zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima".

Prema rečima predsednika, krajnji cilj operacije je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost Rusije.

image