Svet

Mask imao "sjajan razgovor s Putinom", razmišljao da isključi "Starlink" za ukrajinsku vojsku

Sateliti Maskovog "Spejs eksa" koriste se za koordinaciju udara bespilotnih letelica i artiljerije, prenosa video zapisa uživo sa bojnog polja i prikupljanje obaveštajnih podataka
Mask imao "sjajan razgovor s Putinom", razmišljao da isključi "Starlink" za ukrajinsku vojskuGetty © Photo by Scott Olson/Getty Images

Američki milijarder Ilon Mask je razmišljao o povlačenju satelitskog interneta "Starlink" iz Ukrajine jer se plašio da ga u Rusiji percipiraju kao ratnog huškača, rekao je bivši zvaničnik Pentagona koji je želeo da ostane anoniman, prenosi londonski "Telegraf". 

Ekscentrični biznismen rođen u Južnoj Africi zabrinuo se nakon što su ukrajinske snage prijavile prekide mreže blizu linija fronta, nastavlja britanski list. 

Kolin Kal, koji je do prošlog meseca obavljao funkciju američkog podsekretara za odbranu, optužen je za posredovanje u dogovoru kako bi se sprečio Maska da u potpunosti isključi sistem.

"Ukoliko isključite 'Starlink', to neće okončati rat", rekao je Kal Masku, a prepričao je razgovor u intervjuu za "Njujorker". 

"Moj zaključak je bio da je postao nervozan jer se na umešanost 'Starlinka' u Rusiji sve više gleda kao na pomaganje ukrajinskih ratnih napora. Verovatno je tražio način da smiri zabrinutost Rusije", dodao je bivši američki zvaničnik.

Prošle godine Mask je optužen za objavljivanje mirovnog predloga naklonjenog Kremlju, u kome je sugerisao da bi Ukrajina trebalo da održi referendume o suverenitetu koje je organizovala Rusija u regionima koje je pripojila.

Mask je za vreme pregovora oko "Starlinka" rekao zvaničnicima Pentagona da je lično razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, piše "Njujorker".

Satelitski terminali koje je donirao Maskov "Spejs eks", kao i američka vlada i privatni donatori, postali su ključni deo ukrajinske vojne komunikacije.

"Sazvežđe" Maskovih satelita koristi se za koordinaciju udara bespilotnih letelica i artiljerije, prenosa video-zapisa uživo sa bojnog polja i prikupljanje obaveštajnih podataka.

Mask se ranije hvalio da je kroz mapu aktivnosti "Starlinka" mogao da vidi "kako se ceo rat odvija". On je nakon toga rekao Kalu da su ga informacije koje je dobio gledajući sukob uživo navele da okleva oko toga da li se njegov satelitski internet sistem koristi za mirna sredstva ili za vođenje rata.

"To se desilo, otprilike, tri minuta pre nego što mi je rekao, 'pa, imao sam sjajan razgovor sa Putinom'", otkriva doskorašnji zvaničnik Pentagona.

Nedavno je objavljeno da je Mask primorao Ukrajinu da odustane od planiranog udara vodenih dronova u Crnom moru tako što je odbio pristup mreži "Starlink" oko Krima.

Vrhovni komandant ukrajinskih snaga Valerij Zalužni rekao je da uspeh njegove vojske zavisi od kontinuiranog pristupa Maskovom sistemu.

Pentagon je u junu objavio da je postigao dogovor sa "Spejs eksom" o održavanju upotrebe sistema u Ukrajini, bez otkrivanja uslova sporazuma, piše britanski "Telegraf".

image