Svet

Kako su na Havajima dočekali Bajdena: Hvala ti, Džo — Ukrajini 75 milijardi, a nama po 700 dolara

Inače, Bajden je u poseti Havajima uporedio tragediju koja je zadesila ostrva sa trenutkom kada mu je udar groma umalo ubio mačku
Kako su na Havajima dočekali Bajdena: Hvala ti, Džo — Ukrajini 75 milijardi, a nama po 700 dolarawww.globallookpress.com © Adam Schultz/White House

Stanovnici spaljenog havajskog ostrva Maui dočekali su svog predsednika Džozefa Bajdena koji se, nakon dve nedelje, udostojio da obiđe ostrvo kako bi pružio moralnu podršku žrtvama požara, pričajući im sentimentalnu priču o svojoj "skoro izgoreloj" mački uz transparente i povike "Hvala za ništa, Bajdene" i "J*** se, Bajdene".

"Ukrajini, koja ima 43,79 miliona stanovnika 75 milijardi, dakle 1.712,719 dolara po stanovniku, a Havajima 700. Od novca američkih poreskih obveznika. Hoćemo objašnjenje!", napisano je na jednom transparentu. 

Dok za Ukrajinu, koju većina Amerikanaca, ni približno ne ume da pokaže na mapi, SAD svake nedelje izdvajaju stotine miliona dolara, Bajdenova administracija je odlučila da na požarom uništenom ostrvu svakom domaćinstvu koje je pogođeno katastrofom udeli po 700 dolara. Dakle ne po osobi, kako je prethodno obećano, već će po 700 dolara biti isplaćeno svakoj porodici. 

"Stanovnici havajskog ostrva Maui su molili za novac, a vlasti nisu uradile ništa. Ovo je epidemija ludila", rekao je ranije ekonomski stručnjak Stiven Mur za kanal "Foks njuz".

Ekonomista je dodao da su vlasti ignorisale molbe porodica žrtava i preživelih za pomoć, ali su umesto toga, kako je naglasio, nastavili da ulažu novac u zelenu energiju.

Bajden je, inače, tokom posete Havajima uporedio tragediju koja je zadesila ta ostrva sa trenutkom kada mu je udar groma umalo ubio mačku.

"Ne želim da poredim poteškoće, ali znamo pomalo, Džil i ja, kako je to izgubiti dom", rekao je predsednik okupljenima na Mauiju.

Ispričao je kako je grom udario u jezerce u blizini njihove kuće u Vilmingtonu, udario u žicu i kroz vazdušne kanale ušao u njihovu rezidenciju.

"Da skratim priču, umalo sam izgubio ženu, svoju korvetu iz 67. godine i mačku", rekao je Bajden uz osmeh.

image